ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

LAHODNÉ LASSÍ A DALŠÍ CHLADIVÉ NÁPOJE PRO LÉTO

Nejjednodušší způsob, jak se v létě osvěžit v souladu s ajurvédskými principy, je používání ochlazujícího koření. To můžete přisypat do nápojů i do jídla, a díky tomu podpoříte létem oslabené trávení a zároveň tělo vnitřně ochladíte. Můžete použít kterékoli z trojice koriandr, římský kmín a kardamom (ten je mimochodem skvělý do kávy). Možná jste už slyšeli, že ochlazující účinky pro tělo má máta, málokdo ale ví, že stejně poslouží i lístky růže. Mátu či růži můžete přidat do vody, nebo je využít ve formě čaje. Pokud zrovna nedisponujete zahrádkou, můžete si růžové lístky z úžasné růže stolisté pořídit u nás na eshopu

 

V článku 5 VYCHYTÁVEK PRO HARMONICKÉ LÉTO jsme psali, že pro ochlazení těla je skvělé popíjet také vodu s limetkou a nebo okurkou. Trávení zase podpoříte klasickým ajurvédským čajem K2F, což je směs koriandru, fenyklu a římského kmínu. Pokud budete mít chuť se naladit na indickou notu, můžete si pochutnat na lassí.

Tento nápoj byl znám již 1 000 let před Kristem a pochází z oblasti Pandžábu, který je dnes rozprostřen částečně v Indii a částečně v Pákistánu. Vzhledem k horkému a suchému klimatu, jež zde panuje, se kromě lahodné chuti cení právě jeho schopnost ochladit organismus. Ačkoli za dob kolonialismu mu Britové přezdívali kyselé mléko a nejspíš k němu neměli zrovna vřelý vztah, lassí je nápojem, který neodmyslitelně patří k severoindické kuchyni a popíjí se i při slavnostních příležitostech jako jsou svatby.

 

 

Pojďme se tedy podívat, jak se lassí připravuje. V Indii i Pákistánu má receptura má svá regionální specifika, vždy je ale základem kvalitní jogurt, do kterého se kromě vody přidávají další ingredience. Často je to čerstvé ovoce či různé druhy koření. Zajímavé je, že se liší nejen složení, ale kupříkladu i druh nádoby, ze které se lassí pije. Nejpopulárnějším druhem lassí je nejspíše to z manga, my se ale naučíme jemnou variantu s růžovou vodou a také lassí slané. 

 

LAHODNÉ LASSÍ S RŮŽOVOU VODOU

Ingredience:

Kvalitní bílý jogurt

Růžová voda

Mletý kardamom

Třtinový cukr 

Voda 

 

Vodu smíchejte s kvalitním bílým jogurtem v poměru 1:2 ( 1 díl jogurtu a 2 díly vody). Přidejte ½ lžičky mletého kardamonu, ½ lžičky růžové vody, 1 lžičku kvalitního přírodního třtinového cukru. Všechny ingredience smíchejte a mixujte 30 vteřin. Podávejte ozdobené lístky růží. 

 

SLANÉ LASSÍ 

Ingredience:

Ajurvédská sůl

Jogurt

Voda

Černý pepř

Římský kmín

Zázvor 

 

Smíchejte vodu a jogurt ve stejném poměru. Přidejte špetku soli, pepře, římského kmínu a zázvoru. Mixujte společně 30 vteřin. Podávejte ke každému hlavnímu jídlu na podporu dobrého trávení a osvěžení organismu. 

 

Kromě výše uvedených druhů můžete experimentovat s celou řadou dalších variací. Zřejmě nejoblíbenějším druhem je lassí mangové. Populární je nicméně i banánové, jahodové a vyzkoušet můžete i Masala lassí. To vaše chuťové pohárky potěší hlavně v případě, že jste milovníky masala čaje a hledáte jeho letní alternativu. Jako dobrý základ pro výrobu lassí může posloužit i naše koření Anti-zmrzka, které kromě růže obsahuje například i voňavou cejlonskou skořici. Fantazii se prostě meze nekladou!