ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

PITTA - SÍLA TRANSFORMACE

Název PITTA vychází ze sanskrtského pojmenování pro oheň a právě s tímto elementem je nejvíce spojená. Zároveň v sobě ale obsahuje i element vody, takže např. je-li počasí horké a vzduch vlhký, můžete si být jisti, že vládu převzala právě pitta. Hlavním principem, který přináší do života, je schopnost přeměny a transformace.

DOBRÉ TRÁVENÍ STRAVY I INFORMACÍ 

Vzhledem ke spojení s živlem ohně a vody není divu, že na úrovni těla je pitta zodpovědná za metabolismus. Právě díky pittě můžeme dobře trávit potraviny a přeměňovat je na živiny potřebné pro správný chod těla. Jako vedlejší produkt tohoto procesu navíc tělo vytváří teplo a pitta je zodpovědná za to, že je v těle udržována zdravá teplota. Kromě přeměny potravin na živiny pitta vládne také přeměně informací a zážitků na vědomosti a zkušenosti. Je totiž přirozené, že kromě jídla potřebujeme kvalitně strávit a integrovat také vše, čím v životě procházíme.

 

 

ZAPÁLENÍ PRO ŽIVOT I VYSCHLÁ POUŠŤ 

Ohnivost pitty se projevu také v emocích. Patří k ní také kvalita vášně, bouřlivosti, aktivity a soutěživosti. Je-li zdravě žitá, přináší lidem bystrý úsudek, tah na branku, cílevědomost a schopnost organizovat věci s jistotou a efektivností.  Pokud je pitty tak akorát, dobře trávíme, máme chuť k jídlu a dokážeme být aktivní a radostní.  Mnoho pitty (horka) naopak dokáže energii odebírat a tělo vysušovat - můžeme tak cítit třeba suchost pokožky nebo sucho v ústech či celkovou dehydrataci. Přemíra pitty se také dokáže projevit jako přebujelý oheň - na emoční úrovni se stáváme výbušnými až agresivními, v těle zase můžeme pociťovat různá pálení (při močení, při stolici, pálení žáhy…). Je-li pitta oslabená, náš trávicí oheň (agni) přestává hořet a objevuje se nechuť k jídlu nebo celková absence pocitu hladu. K nerovnováze pitty také patří zapáchající pot či otoky končetin. 

 

POZOR NA LETNÍ OBDOBÍ

Lidé s dominancí pitty mají často světlé či rezavé vlasy, hodně pih, teplou kůži a jsou náchylní ke zčervenání či spálení se na slunci (to proto, že pitty zvenku a zevnitř je už příliš). Doba, kdy je třeba o sebe hodně pečovat, je proto pro pitty hlavně léto. V létě totiž pitta vládne a horkosti tak může být příliš. Jak to v létě s energií pitta funguje si můžete přečíst zde. Tipy pro letní stravování pak najdete zde. Pokud si nejste jistí, zda jste právě vy člověkem s dominancí pitty, objednejte se na profesionální konzultaci, kde se to dozvíte s jistotou.