ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

5 VYCHYTÁVEK PRO HARMONICKÉ LÉTO

V předchozích článcích jsme psali o tom, že léto je obdobím energie PITTA a že to pro některé z nás může být docela výzva. Zároveň ayurvéda má několik doporučení, která nás mohou s nadsázkou trochu rozesmutnit. V čase drinků na pláži, výborné zmrzliny a grilovaček s přáteli se máme právě zmrzlině a ledovým nápojům vyhýbat, stejně tak jako masu, mastným a olejnatým pokrmům a také večernímu přejídání. Protože jsme příznivci ayurvédy pro běžné smrtelníky, přinášíme pár tipů, jak se nestat otrokem zdravého životního stylu a zároveň se o sobe po stránce tělesné dobře starat. 

 

 

1) OCHLAZUJTE SE KOŘENÍM SPÍŠE NEŽ LEDEM 

Nejjednodušší věc pro horké dny je používání ochlazujícího koření. To můžete přisypat do vody, do pokrmů a tím podpoříte létem oslabené trávení a zároveň tělo vnitřně ochladíte. Do vody si můžete přidávat rozdrcený římský kmín, koriandr, kardamom, který je skvělý i do kávy. Dalším výborným kořením pro léto je fenykl nebo lístky růží. 

 

 

 

2) PIJTE VODU S OKURKOU NAMÍSTO CHLAZENÉ LIMONÁDY 

Příroda má své vlastní způsoby, jak ochladit tělo, aniž by bylo potřeba jej následně zase zahřát (což se děje při pití ledových nápojů). Popíjejte vlažnou vodu s limetkou, okurkou nebo mátou. Máta navíc kromě ochlazujícího účinku pomáhá harmonizovat i trávení. Dobrou volbou je také lehce oslazený vlažný mátový čaj. 

 

3) HARMONIZUJTE SI SVÉ JÍDLO, AŤ JSTE KDEKOLI 

V létě se často stravujeme mimo domov. Je užitečné mít u sebe koření, které pomůže harmonizovat jakékoli jídlo a zlepší jeho stravitelnost. Přesně taková je naše originální ayurvédská směs koření PITTA BALANC - má vše, co má správné koření pro léto mít. Pomáhá učinit jídlo lépe stravitelným a dbá na to, aby trávení nevytvářelo v těle zbytečné horko. Můžete ji mít vždy po ruce a přidat do jídel, které třeba budete jíst i v restauraci. Stačí když směs přidáte i do jediného sousta a vaše trávení zajásá. Kromě toho je vhodná do salátů, jogurtů, lassí, zálivek, do vody i do mléka. 

 

4) PLAVÁNÍ JE LEPŠÍ NEŽ BĚHÁNÍ 

Myslete na to, že dynamické aktivity nejsou pro léto příliš vhodné. Tělu udělá dobře spíše příjemná pomalá jóga, dechová cvičení, meditace nebo procházky. Pokud se chcete věnovat sportu, buďte střídmí se silovými sporty a běžte si raději v klidu zaplavat.

 

 

 

5) MYSLETE NA TO, KOLIK CHLADU DO SEBE DOSTANETE

Ačkoli zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, ayurvéda z ní zrovna dvakrát nadšená není. Říká se, že čím víc chladu do sebe dostaneme v létě, tím hůře se budeme cítit na podzim. Jelikož dát si lahodnou zmrzlinu v příjemném prostředí ale může povznést naši duši, vyrobili jsme pro vás speciální směs koření ANTI-ZMRZKA, která pomáhá redukovat negativní účinky zmrzliny na naše tělo. Je v praktickém malém balení, takže se vejde do kabelky a stačí si zmrzlinu lehce okořenit a tělo tak bude hned ve větší rovnováze. Směs navíc nádherně voní po růžích, kardamomu a skořici. 

 

 

BONUSOVÝ TIP - POUŽIJTE PRAVIDLO 80:20

Poslední tip je o laskavosti nás samých k sobě a o tom, jak se nestát otrokem pravidel. Pamatujte na to, že žádný extrém nepřináší nic dobrého. Pokud se cítíte zdravým životním stylem a pravidly svázaní a cítíte, že se z vašeho života vytrácí radost (třeba proto, že si nedáte dobrý steak nebo piňa coladu na pláži), řiďte se pravidlem 80:20. Ačkoli ortodoxní ayurvéda by možná nesouhlasila, my věříme, že daří-li se nám z 80 % dodržovat to, co máme, se zbylými 20 % si tělo už nějak poradí :)