ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

EXOTICKÁ KURKUMA - ROSTLINA PLNÁ SLUNCE

Kurkuma (někdy též nazývána jako indický šafrán nebo sanskrtsky haridra) je nejspíš nejrozšířenější ajurvédské koření. Je součástí mnoha kořenících směsí z nichž neznámější je tradiční kari. Pokrmům dodává nejen specifickou chuť a vůni, ale také typickou jasně žlutou barvu. Koření je ve skutečnosti mletý sušený oddenek kurkumovníku dlouhého (curcuma longa), což je rostlina z čeledi zázvorníkovitých a je tudíž zázvoru příbuzná. Její původ je v jihovýchodní Asii a kromě nám známého oddenku zaujme také přenádhernými květy. Na celém světě bylo popsáno více než 133 druhů kurkumy, které mají často také svůj vlastní lokální název. 

 

 

ÚČINNÉ PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM  

Účinky kurkumy na lidský organismus jsou blahodárné a je jich celá řada. V některých knihách tradiční ajurvédy se dokonce píše, že pokud by se člověk měl spolehnout pouze na jednu jedinou bylinu, byla by to právě kurkuma. Využívá se k harmonizaci všech tří dóš, nicméně její přemíra může iritovat pittu a vátu. Kromě toho, že se jedná o přírodní antibiotikum, má také protizánětlivé, čistící a harmonizační účinky a pomáhá třeba i k bělejším zubům. Zároveň posiluje imunitu, pomáhá vyživovat tkáně a přirozeně harmonizuje agni (trávicí oheň). Je také účinným bojovníkem proti nahromaděným toxinům. 

 

 

PRO VYŠŠÍ ÚČINEK PŘIDEJTE PEPŘ A TUK

Kurkumin jako hlavní účinná složka je sám o sobě pro tělo velmi těžko vstřebatelný. Jeho účinek tudíž zvýšíme tím, když ke kurkumě přidáme trochu tuku (např. ghí), protože kurkumin je rozpustný právě v tucích. Zároveň pomáhá přidat i špetku pepře - ten obsahuje piperin, který vstřebatelnosti také výrazně pomáhá. Podle některých studií se vstřebatelnost kurkumy přidáním pepře zvýší až o 2 000 %.  

 

 

VÝBORNÉ PŘÍRODNÍ BARVIVO A POŽEHNÁNÍ PRO NEVĚSTY

Jak jste si možná už při vaření všimli, kurkuma je báječné přírodní barvivo. V Asii se tradičně používala k barvení látek, ze kterých se pak vyráběla roucha pro mnichy v klášterech. Indové věří, že v sobě skrývá energii posvátné matky, a proto se často před svatbou natírá tělo nevěsty a ženicha pastou z čerstvé kurkumy během obřadu Haldi. Díky tomu budou novomanželé ochránění před zlými duchy a budou žít v prosperitě a hojnosti. Někdy se lze setkat také s tím, že se oddenek kurkumy vyřezává do tvaru připomínajícího boha Ganéšu. Ten napomáhá překonávat překážky a přitáhnout si radost, štěstí, hojnost a bohatství. 

 

Kurkuma je tedy rostlina s mnoha úžasnými účinky, kterou si můžete vychutnat v slaných i sladkých pokrmech (výborná je třeba s pečenými jablky) a nebo objevovat její další využití. V buddhistických kulturách se třeba využívá při výrobě vonných tyčinek. Stále častěji se též stává součástí přírodní kosmetiky. Ne nadarmo bývá pojmenovávána jako zázrak bohů.