ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

10 TIPŮ, JAK HARMONIZOVAT VÁTU

Nedávno jsme psali o tom, že VÁTA je energií pohybu, lehkosti, jasné mysli a celkové aktivity. Zároveň už víte, že co lidi s převahou energie váta baví a k čemu je to někdy vede, jim často i škodí. Přinášíme tedy 10 tipů, jak svou vátu zklidnit a jak si pomoci, když cítíte, že se vychýlila z rovnováhy. 

 

 

1) NOSTE S SEBOU VŽDY PONOŽKY A JEDNU VRSTVU OBLEČENÍ NAVÍC

Pro vátu je extrémně důležité, aby se udržovala v teple. Je dobré myslet na to, aby celé tělo mělo pocit tepla, takže nezapomeňte na ruce a chodidla. V zimě a na podzim se vyplatí mít s sebou vždy rukavice a čepici, v ostatních částech roku myslete alespoň na ponožky a jednu vrstvu oblečení navíc ( i kdybyste měli s sebou nosit byť jen velký šátek). Teplo je pro tuto dóšu blahodárné, jelikož sama o sobě nese chladnou kvalitu. 

2) ZAŘAĎTE KAŽDÝ DEN ASPOŇ KRATINKOU MASÁŽ SEZAMOVÝM OLEJEM 

Sezamový olej, nejlépe medikovaný bylinami a kořením, které vátu harmonizují, je učiněný zázrak. Je-li navíc nahřátý, vaše tělo i duše budou nadšené. Je úžasné si zajít na abhyangu, ale pomůže self-masáž. Pokud nevíte, jak na to, můžete využít naše instruktážní videa zde. Máte-li toho až nad hlavu, nerezignujte, zkuste si natřít olejem alespoň chodidla nebo ruce a ramena. Každý kousek těla se počítá. Olej totiž pomáhá rozvrkočenou vátu uzemnit. 

 

 

3) POSLECHNĚTE SI MANTRU NEBO KLASICKOU HUDBU

Tato harmonizační aktivita nezabere více než 5 - 10 minut a dokáže udělat zázraky. V případě, že je toho na vás hodně, potřebujete se zastavit a nebo se zklidnit, pusťte si do sluchátek mantru. Mantry mají velikou sílu a vedou nás přirozeně k uzemnění a zklidnění. Nejste-li příznivci manter nebo zrovna nemůžete žádnou najít, dobře poslouží i některé skladby z klasické hudby nebo jen piano. 

 

4) ZAPALTE SI VONNOU TYČINKU S VŮNI KADIDLA NEBO LEVANDULE

Čich je mocným smyslem a tak jej neváhejte využít i pro harmonizaci váty. Kadidlo je silně uzemňující, levandule zase zklidňuje nervy, takže ani u jedné z těch vůní nesáhnete vedle. Pokud jsou vám bližší éterické oleje, noste u sebe lahvičku právě třeba s kadidlem či levandulí, případně zvolte některou ze sladkých vůní jako je vanilka, červený pomeranč, růže nebo jasmín. 

 

 

5) OBKLOPTE SE TLUMENÝMI BARVAMI

Tlumené barvy přirozeně zklidňují nervový systém, který je s vátou nerozlučně spojen. Výrazné barvy i výrazné vzory vátu spíše iritují. Můžete-li, volte proto tlumené barvy interiéru či oblečení. Tím dáte nervovému systému zprávu, že je vše v pořádku, v klidu a míru. 

 

6) ZATANCUJTE SI ALESPOŇ NA JEDNU PÍSNIČKU

Nechte své tělo rozvlnit v rytmu hudby. Hudba vám pomůže se zpřítomnit, dostat se zpět do těla a užít si právě tento jeden jediný přítomný okamžik. Volte takové skladby, které jsou přirozeně ladné.

 

 

 

7) KDYKOLI MŮŽETE, DEJTE SI TEPLÉ JÍDLO A PITÍ NAMÍSTO STUDENÉHO

Může se to zdát jako ohraná písnička, teplo je ale pro vátu skutečně zásadní. Pokud se vám nedaří jíst teplá jídla pořád, nevadí. Zkuste však co nejvíce myslet na to, že kdykoli máte volbu, je vždy lepší zvolit variantu, která je teplá. Zároveň platí, že vyživující jídla, která nejsou suchá, jsou tím pravým ořechovým (viz článek Kdy vyměnit müssli za kaši). 

 

8)  ZAVRTEJTE RUCE DO HLÍNY

Ať už si půjdete přesadit květiny, vytvořit si nové zimní či letní truhlíky a nebo točit na kruhu, kontakt s hlínou je pro vátu taktéž blahodárný. Zatímco váta je vzdušná, hlína je přímo propojená s energií země.

 

 

9) UŽÍVEJTE BYLINY NA ZKLIDNĚNÍ VÁTY

Ajurvéda má k dispozici fantastické bylinné nástroje, jak vátu podpořit. Ať je už je to brahmi, šankapušpi nebo gotukola, právě byliny budou vašim každodenním podporovatelem. Můžete buď využít námi namíchané směsi nebo si domluvit konzultaci s terapeutem, který vám namíchá právě tu vaši jedinečnou. 

 

10) ZACVIČTE SI ALESPOŇ 10 MINUT POMALOU JÓGU

Jóga je dalším úžasným nástrojem, jak si poradit s přebytkem váty. Vhodná je především yin jóga či jiné pomalé druhy jógy. Chcete-li si zacvičit sestavu, kterou znáte, zaměřte se na to, abyste ji prováděli co nejpomaleji. Slow-flow je báječným lékem na aktivní a rozlítanou energii váty.