ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

MÁTA - ÉTERICKÁ KOUZELNICE

Máta (v sanskrtu pudina) je bylinka, kterou má často na zahradě každý z nás. Je oblíbená především do teplých či studených nápojů pro svou svěží chuť. Máta nám ale může přinést mnoho dobrého i z hlediska našeho zdraví. Kromě běžně známého využití při nachlazení nebo chřipce má spoustu dalších kvalit. 

 

ÉTERICKÁ KOUZELNICE 

Ve své podstatě je máta hodně aromatická. To znamená, že je v ní hodně éteru - jemného prvku, který je v ayurvédě spojen s dóšou váta. Máta tak má schopnost vytvářet prostor pro pohyb, zmírňovat napětí a odstraňovat blokády všeho druhu. Dokáže ztišit a uvolnit nervový systém a zprůchodnit tok prány v těle všude tam, kde je zablokovaná. I díky tomu pomůže jak při problémech s trávením, tak i tehdy, když máme doslova zavařenou hlavu. Pak je úlevné právě přivonět si k mátě nebo využít éterický olej. To napomůže horkost z hlavy odstranit a uvolnit.

Máta má zároveň schopnost usměrňovat vátu a pomáhá tak dostat z těle či prostoru kolem nás vše, co má být vyčištěno. 

 

POMOCNÍK K DOBRÉMU TRÁVENÍ

Na chuť (rasa) je váta sladká a pálivá, po snězení je její účinek na tkáně (virja) jak ochlazující, tak i zahřívací, v čemž je specifická. Zlepšuje chuť k jídlu (zkuste ji před jídlem třeba v kombinaci s čerstvým kokosem), klidní rozbouřené trávení, je výborná proti plynatosti a žaludečním nevolnostem. V kombinaci s dalšími bylinami si poradí i se střevními křečemi, průjmy nebo pálením ve střevech. 

 

 

Zajímavostí je, že ve směsích se máta využívá jako harmonizační činidlo a nebo jako nosič, protože je to právě ona, kdo dokáže přinést energii či informaci do nervového systému. U nás najdete mátu třeba ve směsi bylin a koření pro všechny s nadbytkem energie pitta  nebo v čajové směsi určené právě pro pro harmonizaci pitty. Jelikož je skvělá na čištění veškerých dutin v těle, můžete ji využít na dezinfekci ústní dutiny, ať už samotnou nebo v  zubní pastě.