ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

KDY VYMĚNIT MÜSSLI ZA KAŠI ČI PALAČINKY

 
Ovesné vločky jsou ideální volbou pro výživnou snídani. Jsou přirozeně bezlepkové, obsahují hodně bílkovin, vlákniny a také betaglukan, díky němuž nám po nich vydrží pocit sytosti déle než u jiných obilovin. Ačkoli oblíbenou variantou je především müssli nebo granola, pokud je vaší konstitucí váta nebo pitta (a nebo se právě nacházíte v období vátové nerovnováhy) měli byste před suchou formou vloček mít na pozoru. Zatímco ty vařené pomáhají právě vátu a pittu zklidnit, suché vzhledem ke své konzistenci a vlastnostem působí přesně naopak.
 
Cokoli suché, "drsné" a lehké totiž už tak větrnou vátu zvyšuje. Navíc oblíbené snídaňové trio müssli, jogurt a ovoce, považuje ajurvéda za jednu z nejvíc chaotických kombinací pro vaše trávení, vzhledem k rozmanitým vlivům na dóši, které se vzájemně příliš nepodporují. Jogurt se navíc v ajurvédě doporučuje spíše v čase oběda v ředěné formě lassí nebo rajty. 
 
 
 
 
 
Naopak téměř dokonalou volbou je dle ajurvédy ovesná kaše. Je to tridóšický pokrm, který přirozeně zklidňuje, harmonizuje a zároveň kvalitně vyživuje, takže nebudete mít už hodinu po snídani hlad. Ovesnou kaši navíc můžete doplnit vhodným kořením, které její terapeutický účinek ještě zvyšuje. Může to být třeba skořice, kardamom (úžasný právě pro vátu), kurkuma nebo další koření dle doporučení vašeho terapeuta. Kaši si můžete provonět i naší ručně namíchanou směsí Energie ženy
 
 
 
 OVESNÉ PALAČINKY S VOŇAVÝM KOŘENÍM
 
 
Pokud snídáte ovesné kaše pravidelně, může se stát, že občas zatoužíte po změně. Přinášíme vám proto náš oblíbený recept na ovesné palačinky, které mohou být lahodnou snídaní nebo dezertem. Kromě toho, že skvěle chutnají, můžete si vyhrát i s jejich zdobením. 
 
 
 SUROVINY:
 
45g ovesných vloček 
1 dcl kokosového nebo mandlového mléka
ghí na pomazání pánvičky
1 hrst namočených slunečnicových semínek
10 předem namočených mandlí 
1 lžička koření Energie ženy nebo skořice
kokosová smetana
javorový sirup
sezónní ovoce (jeden druh) 
máta na ozdobu 
 
 
POSTUP:
 

1) Nejprve si na pánvičce krátce orestujeme semínka a mandle a odložíme stranou

2) Mezitím si dáme nakrájené ovoce do hrnce, podlijeme troškou vody a necháme krátce rozvařit 

3) Ovesné vločky rozmixujeme nebo pomeleme na mlýnku

4) K vločkám přidáme mléko a znovu krátce rozmixujeme 

5) Vzniklou směs nalijeme na rozehřátou a pánvičku potřenou ghí a opečeme palačinku z obou stran 

6) Palačinku naplníme ovocným rozvarem, posypeme kořením a přidáme mandličky a semínka

7) Ozdobíme kokosovou smetanou, mandlemi a mátou a podáváme