ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

8 TIPŮ PRO HARMONICKÉ LETNÍ STRAVOVÁNÍ

Základem kvalitního fungování těla, je dobře fungující trávící oheň. Ruku v ruce s tím jde to, že víte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné, jak si okořenit jídlo, jaké byliny jsou prospěšné pro harmonizaci nerovnováhy nebo ještě lépe řečeno: „Co je prospěšné pro rovnováhu“.

Pojďme se tedy podívat na to, co můžete pro sebe udělat, když se necítíte zrovna dobře?

 

 

 

1) NEMÍCHEJTE ČERSTVÉ OVOCE S JINÝM JÍDLEM

 

V létě máme ovoce na každém kroku, všude kolem nás dozrává spousta lahůdek. Čerstvé ovoce nikdy nemíchejte s žádným jiným jídlem. Pokud to uděláte, lehce se vám může stát, že ve vašem zažívacím traktu začne kvasit. S oblibou říkám, že si asi každý u nás na Moravě umíme představit, jak funguje „burčák“. Přesně takhle se začne chovat i kvašené ovoce uvnitř našeho těla.

 

2) JEZTE OVOCE, KTERÉ JE SEZÓNNÍ

Nejezte ovoce, které není zrovna sezonní, v letních měsících se vyhněte citrusovým plodům, výjimkou může být pouze limetka

 

3) PŘED/PO OVOCI SI DEJTE PAUZU OD DALŠÍHO JÍDLA

 

Pokud jíte ovoce, dejte si rozestup alespoň 2 hodiny od dalšího jídla

 

 

4) OPATRNĚ S MASEM 

 

Opatrně s masem, především vepřové a hovězí maso vás bude přehřívat a překyselovat. Dejte si od něj na pár dní pauzu a když se k němu budete potom vracet, nejezte ho každý den, dejte si ho spíš k večeři. Pro trávení bude určitě menším oříškem bílé maso.

 

5) POUŽÍVEJTE VHODNÉ KOŘENÍ NA PODPORU TRÁVENÍ

 

Aby se maso ještě lépe strávilo, doporučuji použít kořenící směs pro Grilování masa. Je z kvalitního koření vytvořená podle ayurvédských pravidel a tím máte zaručený výsledek, že maso (nejen grilované) bude dobře stráveno. Když si budete tepelně upravovat zeleninu, můžete použít naši směs koření pro Grilování zeleniny, skvěle vám zeleninu ochutí a zároveň zlepší i stavitelnost.

 

 

6)  ODLEHČETE STRAVU SPECIÁLNÍM "PŮSTEM"

 

Podpořte vaše trávení odlehčenou stravou. Když vám není dobře můžete si udělat i během léta „cca 4denní půst“ od syrové zeleniny, čerstvého ovoce, masa, mléčných výrobků a pečiva. Uvidíte, jak si vaše trávení “odfrkne“. Pokud se pro takovýto krok rozhodnete, jezte vařenou rýži s tepelně upravenou zeleninou, vegetariánské polévky, teplé saláty nebo taky můžete vyzkoušet ayurvédské očistné jídlo khičerí(kičrí/kičadi)

 

7) PIJTE ČAJE, KTERÉ PODPOŘÍ TRÁVENÍ 

 

Při obědě a večeři se podpořte kořením a trávícím čajem-Dobré trávení. Dejte si ho po jídle cca do 30 minut, před jídlem můžete vaše trávení podpořit směsí Dobré trávení nebo Pitta směs, popřípadě můžete rozkousat lístky máty.

 

 8) PEČUJTE O SVOU PSYCHIKU 

Zpomalte, vychutnávejte si nejen jídlo, ale i každý okamžik toho co děláte. Zařaďte si pravidelnou masáž plosky nohou, ideálně kokosovým olejem, a také masáž hlavy. Pokud nevíte, jak na to, pořiďte si balíček našich výukových videí.