ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

KARDAMOM - KRÁLOVNA KOŘENÍ

Kardamom bývá někdy nazýván královnou koření, není tedy divu, že jeho obliba trvá už celá staletí. Již staří Egypťané jej ve starověku používali místo žvýkačky k osvěžení dechu a na bělení zubů. Jedná se o třetí nejdražší koření na světě, hned po šafránu a vanilce. Ačkoli dříve byla hlavním pěstitelem kardamomu Indie, v současnosti je největším exportérem Guatemala. 

 

 

 

SILNÝ, ALE LASKAVÝ 

Kardamom je účinkem silné, ale povahou laskavé koření. Je tedy vhodné i pro citlivé osoby, děti, těhotné ženy či kojící maminky (pomůže třeba tehdy, když mají miminka potíže s trávením či koliky). Má výrazné aroma a nezaměnitelnou chuť i vůni. Zajímavé je, že pokud máte vůči kardamomu averzi, může to signalizovat výraznou dominanci pitty nebo vátovou nerovnováhu. Jedná se o tridóšické koření s mnoha blahodárnými účinky na naše zdraví. Jeho chuť v ústech (rasa) je sladká a pálivá, takže pokud máte nadměrně zvýšenou pittu, je třeba s ním zacházet opatrněji. 

 Jako koření slouží zrníčka vyloupávaná z malých semenných lusků rostlin z čeledi zázvorníkovitých, které jsou tudíž podobně jako kurkuma příbuzné zázvoru. Kardamom zelený pochází z rostliny Elleftaria cardamomum, zatímco kardamom hnědý (někdy též nazývaný nepálský) z rostliny Amomum subulatum. Nepálský kardamom je větší a bývá obvykle považován za méně kvalitní ve srovnání se svým zeleným protějškem. Pěstuje se kromě Nepálu také v horských oblastech Indie, kupříkladu v Sikkimu nebo Darjeelingu. 

 

 

 

BOJOVNÍK PRO NEGATIVNÍM ÚČINKŮM KOFEINU

V případě, že rádi pijete kávu, kardamom bude vašim skvělým společníkem, protože pomáhá eliminovat škodlivý vliv kofeinu na nadledvinky. Své o tom vědí v arabských zemích, kde si kávu bez kardamomu nedovedou představit. My jsme jej zakomponovali do naší vlastní směsi Kávový labužník, která kávu nejen příjemně dochutí, ale má vliv právě na snížení jejích negativních účinků na tělo. To samé platí i u zmrzliny, u níž kardamom výrazně napomáhá stravitelnosti. Pokud jste tedy milovníky zmrzliny, nezapomeňte si s sebou do kabelky či batůžku přibalit naši směs Anti-zmrzka. Vaše tělo vám poděkuje. 

 

 

POMOCNÍK PRO LEPŠÍ TRÁVENÍ

Kardamom je účinným pomocníkem v boji proti nadýmaní a plynatosti, jelikož odstraňuje nadbytek váty (vzduchu) ze střev. Indové ho tudíž hojně přidávají do těch pokrmů či potravin, které mohou být plynotvorné.  Zároveň zvyšuje agni, zlepšuje produkci trávicích enzymů a podporuje chuť k jídlu. Ayurvéda jej také považuje za nejsilnějšího bojovníka proti zahlenění. Potřebujete-li například podat mléko jako lék, ale současně víte, že vašemu trávení nesedí a zahleňuje vás, kardamom funguje jako účinná protilátka

 

 

 

 

IDEÁLNÍ PRO KONCENTRACI

Tento voňavý pomocník, často přidávaný do arabských a indických sladkostí,  také usměrňuje tok všech pěti prán v našem těle. Zvyšuje mentální sattvu a pomáhá mozku dobře fungovat, takže se hodí se při studiu a jiných činnostech, u kterých potřebujete udržet pozornost. Pokud vás bolí hlava v důsledku špatného trávení, kardamomový čaj bude pro tělo úlevou -  stačí zalít špetku rozemletého kardamomu horkou vodu (250 ml) a nechat 10 minut luhovat a nebo 5 minut povařit. Je skvělý i jako prevence proti chřipce, při bolestech v krku a na dezinfekci ústní dutiny. Stačí opět špetku kardamomových semínek rozkousat a zdravá náhrady žvýkačky je na světě.

 

 

Náš kardamom prodáváme již bez slupek, proto z 50gramového balení máte opravdu 50 g semínek, nikoli velkou část slupek, jak tomu většinou bývá. Vzhledem ke kvalitě koření navíc máme vyzkoušeno, že si dlouhodobě i v otevřeném sáčku zachovává své aroma a bude tam vám tak dobře sloužit i za pár měsíců.