ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

LÉTO - ČAS ENERGIE PITTA

Jelikož je léto nejteplejším obdobím v roce, je nasnadě, že se jedná o období PITTA. Ta je spojena s elementem ohně a vody a hlavní kvalitou, kterou přináší do života, je schopnost transformace. V našem těle je zodpovědná především za metabolismus, spojená je ale také se schopností těla vytvářet teplo. Kromě trávení potravin potřebujeme v životě "trávit" také informace, zkušenosti a vědomosti - i to je pod vládou pitty. Každý z nás tedy v sobě kus energie PITTA nese, i když třeba nejsme primárně konstituční typ PITTA (o tom, jak (ne)určit svůj typ jsme psali zde)

 

 

ZTLUMENÍ VNITŘNÍ PITTY JAKO REAKCE NA HORKO

Pokud jste typ PITTA, léto pro vás může být docela výzva, zvláště jedná-li se o léta horká a vlhká. Tehdy se tělo často přehřívá, hodně se potíme, otékají nám ruce a nohy a celkově se můžeme cítit dost vyčerpaně. Někdy se stává také to, že vůbec nemáme chuť k jídlu nebo nepociťujeme hlad. Děje se tak proto, že aby tělo vyrovnalo přemíru pitty přicházející zvenčí, ztlumí pitta energii uvnitř. Z našeho trávicího ohně se stane spíše ohýnek, zažívání se zpomalí a sníží se náš apetit. Pro tělo je tak skvělé, pokud v létě jíme lehce. Neznamená to ale, že se budeme živit pouze saláty, jak to často nesprávně děláme. 

 

OPATRNĚ SE SALÁTY ČI LEDOVÝMI NÁPOJI

Také pro léto platí, že by hlavním a nejdůležitější jídlem dne měl být v poledne teplý oběd. Ten dodá našemu tělu sílu a potřebné živiny, zároveň síla trávicího ohně je v tuto dobu nejvyšší a nebudeme tak trávení zbytečně zatěžovat. Zvláštním nebezpečím pro naši rovnováhu jsou ledové nápoje, zmrzliny a klimatizace. Ačkoli je to často právě to, po čem nejvíc toužíme, když se rtuť teploměru vyšplhá do astronomických výšin. Představme si jaký mechanismus tím v našem těle rozpoutáme!

V horkém prostředí tělo sníží svou vlastní pittu a ztlumí trávicí oheň. Když ale najednou dostane zprávu o chladu (např. napijeme se ledové vody), začne mít pocit, že je najednou potřeba vyrábět tepla zase více. Energie pitta se tak rozjede na plné obrátky a v ten moment se tělo začne produkci své vlastní pitty přehřívat ještě víc. 

 

MÍSTO ALKOHOLU RADĚJI MÁTOVÝ ČAJ

Energie pitty v našem těle prostě potřebuje být v létě spíše tlumena. Dobře zafunguje třeba vlažný čaj z čerstvé máty nebo speciální čaj pro harmonizaci pitty, pomalá jóga či dechová cvičení, plavání či čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Cokoli, co pittu přirozeně zvyšuje (vše povahou teplé, aktivizující, dynamické), bychom tedy měli nechat na jindy. Ať už jsou to tučné, olejnaté pokrmy, alkohol, káva a energetické nápoje  nebo silové sporty či dramatické hádky :) Zároveň je ale třeba podotknout, že je samozřejmě léto časem dovolených, posezení s přáteli u grilování nebo relaxací u vody s dobrou zmrzlinou, což sice pittě nepomáhá, ale může to pomáhat naší celkové spokojenosti a radosti ze života.

Jak to v létě udělat tak, abychom se nestali mrzutým otrokem ajurvédy, se dočtete v dalším článku :)