ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

VÁTA - ENERGIE POHYBU A KREATIVITY

Podzim je spojen s energií váty a může se stávat, že během něj se i častěji objevují různé vátové nerovnováhy. Zatímco vládkyně léta pitta je spojena s elementem ohně a vody, vátu charakterizuje vzduch a prostor. Energie váty je jako vítr (ne nadarmo i název váta ze sanskrtského označení pro vítr vychází)  - lehká, chladivá a neustále v pohybu. Proto i vše, co se v těle pohybuje, je spojeno právě s ní - ať už je to neustálý tok myšlenek, dech nebo proudění krve. Je zodpovědná i za všechny dutiny v těle a vládkyní nervového systému.

 

 

JASNÁ MYSL PLNÁ KREATIVITY A ENERGIE

Hlavními dary, jež váta přináší, jsou jasná mysl, která se snadno učí novým věcem, přichází s kreativními nápady a dokáže se rychle přizpůsobovat jakékoli situaci. S vátou je spojena radost z pohybu, cestování, nových výzev i změn. Váta je přirozeně činorodá, plná života, radosti a energie. S lehkostí proudí životem, přeskakuje z místa na místo, prostě se neustále hýbe.  

 

 

PRAVIDELNOSTÍ KE KLIDU 

Je-li váta v nerovnováze, to, co je jejím darem, se stává jejím prokletím. Mysl se samými myšlenkami zavaří, nervový systém se zahltí, příliš mnoho pohybu začne generovat strachy a úzkosti, životní energie se nedostává a váta chřadne. Paradoxně některé z jejích vášní ji současně mohou škodit - typicky třeba záliba v nezávislém cestování nebo touha po dobrodružství. Ačkoli váta ráda improvizuje a režim nemá zrovna moc v lásce, je to právě režim a stabilita, jež dokáže přemíru váty tlumit. Lidé s touto konstitucí by měli pravidelně jíst, dbát na spánkový režim a pravidelně zařazovat uzemňující činnosti. 

 

 

TEPLO, TEPLO, TEPLO

Celková lehkost této dóši se na těle může projevit třeba slabými vlasy, suchou pokožkou, hubenou postavou a studenými končetinami. Proto by si váty měly dávat pozor na to, aby se poctivě udržovaly v teple. V jídelníčku lidí s touto dóšou v dominanci by si měla své místo najít hlavně teplá, výživná, uzemňující strava, ač přirozeně to může váty volat směrem k zeleninovým salátům, quinoe a dalším spíš lehkým pokrmům. K harmonizaci pomáhají také byliny, čaje či medikované oleje.