ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

3 DŮVODY, PROČ NEURČOVAT KONSTITUCI TESTEM NA INTERNETU

V knihách a na internetu jste se možná setkali s různými ayurvédskými testy, které „zaručeně“ určí vaši konstituci. Zdá se to být tak jednoduché - odpovíte na pár otázek a v mžiku máte výsledek. Realita bývá ale často od skutečnosti na hony vzdálená.

 

 

1) SUBJEKTIVNÍ POHLED NA SEBE SAMA

Proč tomu tak je? Jedním z důvodu je naše subjektivní vidění světa. Mnohdy hodnotíme a popisujeme svoji situaci pouze ze subjektivního pocitu, který bývá často zkreslený. Důvodů je mnoho - někdy zaškrtneme to, o čem se domníváme, že je to “správné” a “že tak by to mělo být”. Neuvědomíme si,  že máme svůj  „vnitřní svět“, který ovlivňují převzaté vzorce chování, společenské „pravdy“ co je správné  a co správné není, a můžeme se na sebe dívat i přes tyto filtry.

 

 

2) ABSENCE ŠIRŠÍHO KONTEXTU (SEZONA, NÁŠ STAV ATD.)

Zároveň se na sebe většinou díváme dle aktuálního stavu a nevidíme širší kontext. Ačkoli nějakou konstituci dostaneme do vínku, dostaneme-li se do nerovnováhy, tělo si často žádá něco, co mu ve skutečnosti škodí. Tělo může být zanesené toxiny a dává tak mozku zkreslené signály. My si to pak subjektivně vyhodnotíme tak, že cítíme, že si tělo žádá to, co  potřebuje, a to, že mu to dáme, je pro nás dobré. Může to být ale přesně naopak. Náš stav je navíc ovlivněn i ročním obdobím, protože každá část roku má také svoji přirozenou energii. Profesionální terapeut nejen že si je všech těchto souvislostí vědom, ale diagnostickými metodami dokáže různá zkreslení odhalit a dát vám tak doporučení, která zohledňují nejen vaši přirozenou konstituci, ale také životní situaci, ve které se právě nacházíte a vaše individuální potřeby. 

 

 

3) KLOUZÁNÍ PO POVRCHU

Zatímco testy na internetu mají často pouze pár otázek, profesionální terapeut jde v diagnostice mnohem víc do hloubky, aby poznal váš příběh. Kromě dotazování a rozhovoru pracuje také s pulzovou diagnostikou a diagnostikou vašeho jazyka, které poskytují další cenné informace (více se dočtete zde). Celý obrázek doplňuje pohled na vaše nehty a oči, neboť i ty jsou důležitým zdrojem informací. 

 

Pokud tedy chcete doporučení opravdu na míru, která budou reflektovat jedinečnost vás a vaší aktuální situace, určitě si nechte diagnostiku vypracovat zkušeným terapeutem. Budete se moct spolehnout, že se řídíte doporučeními, která pro vás opravdu dávají smysl a jsou skutečně prospěšná. Nestane se vám tak, že jen proto, že máte nějaká kila navíc, bude vám určen typ kapha, i když jím ve skutečnosti třeba vůbec nejste.