ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

3 ZÁKLADNÍ PRAVIDLA, JAK ŽÍT V SOULADU S PODZIMEM

Léto se pomalu chýlí ke konci a začínáme se překlápět do podzimu. Ten je většinou časem větrným, deštivým, světla je méně a chladu je více. Ajurvéda věří, že člověk je miniaturním obrazem přírody a proto každé roční období má na náš organismus velký vliv. Tak jako lidé, i období roku mají svou "konstituci" (praktri) a podzim vzhledem ke své povaze spojen s vátou. Z toho vyplývá, že k vátovým nerovnováhám dochází častěji právě během podzimu. V dnešním článku si povíme, jak upravit svůj režim (rutučarja) dle nadcházejícího ročního období, aby odchýlení od rovnováhy bylo co nejmenší. 

 

1) ZKLIĎNUJÍCÍ A ZAHŘÍVACÍ STRAVA

Dominantními prvky spojenými s podzimem jsou prostor a vzduch. Počasí někdy bývá kolísavé a dokáže se charakterem blížit jak zimě tak i létu, proto i těmto změnám musíme uzpůsobit svůj režim. Obecně je ale důležité se na podzim udržovat v teple a nevystavovat se příliš větru. Teplo by mělo do těla přicházet i skrze stravu. Jezte proto převážně zahřívací, zklidňující a snadno stravitelná jídla, která zklidňují vátu. K snídani si dejte ovesnou kaši, nevynechávejte teplý oběd a k večeři budou ideální volbou polévky. Zahřívejte se i čajem - můžete zařadit čaj ze zázvoru, skořice či kardamomu, naopak často nabízenému čaji z máty se vyhněte. 

 

 

2) BRZKÉ USÍNÁNÍ, BRZKÉ VSTÁVÁNÍ

Z hlediska denního režimu doporučujeme brzy vstávat, ideálně ještě před východem slunce, což je zhruba mezi 5 a 7 hodinou ranní. Je to proto, že v tuto dobu vládnou v přírodě sattvické kvality, které přináší naší mysli klid a svěžest do smyslů, díky čemuž vstoupíte do dne svěží a plní energie (namísto obvyklé únavy či otupělosti). Abyste měli dostatek spánku, je samozřejmě potřeba chodit brzy spát. 

 

 

3) TEPLÉ OLEJOVÉ MASÁŽE PRO HARMONII TĚLA I DUŠE 

Pro harmonii duše i těla je skvělou volbou pomalá, zklidňující jóga. Usměrnit roztěkanou mysl pomůže pravidelné praktikování pranajámy a také masáže teplým, nejlépe medikovaným olejem. Podzimní období je suché, větrné a chladné, což způsobuje suchou pokožku, praskání v kloubech a ztuhlost krku. Pokud si každé ráno namasírujete tělo teplým sezamovým olejem, kromě zlepšení krevního oběhu se vaše pokožka stane také měkkou a jemnou. Olejová masáž navečer je zase úžasnou přípravou na kvalitní spánek a navozuje příjemný pocit harmonie a relaxace. Chcete-li se naučit si masáže typu abhyanga provádět i sami doma, zakupte si naše výuková videa. 

 

 

S podzimem souvisí i větší potřeba odpočinku, obracení se směrem dovnitř k sobě a příprava na zimní introspekci. Večery proto ideálně prožijte na pomalé procházce, v křesle s kvalitní knihou nebo jakoukoli relaxační aktivitou. Vyhněte se posilovnám, běhání a dalším energickým formám cvičení.