ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Posílení imunity a ayurvéda

Milí klienti a nadšenci ayurvédy :)

 

Všichni se v těchto dnech přemýšlíme, jak se postavit pro nás k neobvyklé situaci, a hledáme možnosti, jak co nejlépe posílit imunitu a popasovat se s tím, jak nejlépe umíme.

Často také odpovídáme na dotazy vás, kteří od nás odebíráte naše výrobky, co z našeho sortimentu se pro obranyschopnost hodí nejvíce. Rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti. Osobně si myslím, že je potřeba se na to podívat z trochu širšího úhlu pohledu. Z hlediska mysli a z hlediska těla. 

 

Ayurvéda říká, že se musíme postarat:

 

1) na prvním místě o MANAS

 

tedy o naši mysl. Udržíte ji v harmonii pomocí meditací, poslechu hudby, harmonizací čaker prostřednictvím opakování manter nebo jejich poslechem, aktivním pohybem jako je tanec, procházky, cvičením jógy, praktikováním pranajámy, pozitivním myšlením. Když budete udržovat v klidu vaši mysl, udržíte si zároveň i nadhled. Budete schopni vnímat na základě svých pocitů, co je pro vás v dané chvíli potřebné, jak se musíte rozhodnout, co preferovat, jaký krok udělat. V tom nám často brání „rozvrkočená váta“ – tedy nerovnováha v nervovém systému. Tady nám mohou také pomoci čajové směsi.

 
 

2) na druhém místě o ÁHARu

 

tedy o výživu - správně zvolená strava je klíčová pro náš trávící oheň. Ten je klíčový pro naši imunitu! Pokud máme silný trávící oheň, poradí si také s bakteriemi a viry, se kterými se tělo dostane do kontaktu. Jedinečným konceptem v ayurvédě je právě péče o AGNI – trávící oheň. Naše strava by měla být především čerstvá, tepelně upravená, vhodné je používat koření, které slouží jako takový „podpalovač trávícího ohně“.

 

Všichni máme zkušenost s rozděláváním ohně, jak nám pomůže, když použijeme „PEPO“ – oheň se rozhoří, i když k tomu zrovna nemá ty nejlepší podmínky. Koření je přesně takový „podpalovač“ pro naše tělo. V koření je koncentrované množství PRÁNY - vitální energie, která naše tělo oživuje.

 

Poslouží vám: římský kmín, čerstvý zázvor, suchý zázvor, adžvajan, fenykl, koriandr nebo přímo speciálně připravené směsi na podporu trávení nebo AGNI čaje.

 
 

 

Schopnost strávit se netýká jen toho, co člověk sní, ale také co vidí, slyší, vnímá, cítí. Kvalitu našeho trávícího ohně, ovlivňuje vše, nejen co se děje uvnitř těla, ale i vně. Určitě jste někdy použili lidové rčení: „To mi leží v žaludku, to teda nestrávím, ten mi hýbe žlučí“- většinou to bylo v situacích, které pro nás byly nějak „nestravitelné“. Stáhl se vám žaludek, nemohli jste jíst nebo jste naopak něco začali zajídat? Každý z nás na takové situace reaguje, ale vždy se nějakým způsobem dotknou našeho trávení. Trávení je spojené s psychikou.

 

Ayurvéda má velmi individuální přístup ke každému jedinci, berte prosím tyto rady jako obecně doporučované. Předpokládám, že ne všichni znají svůj konstituční typ nebo konstituční typ všech členů rodiny. Vzhledem k tomu, že většina našich kolegů - ayurvédských terapeutů, má své provozovny uzavřené, možná se k osobním informacím jen tak hned nedostanete.

 
 

Přikládám pár informací pro jarní sezónu, které se teď mohou hodit i vám.

 

Stravu, která obsahuje hodně elementu vody a země, bychom měli omezit nebo vyloučit:

  • Našemu trávení nepomůže přejídání, příliš olejnatá jídla, studená jídla a pití
  • Jídla převážně se sladkou, kyselou a slanou chutí nám budou jen přitěžovat
  • Přitíží nám větší množství pšenice, rýže nebo ovsa ve všech formách
  • Mléčné výrobky jako jsou sýr, jogurt, syrovátka, smetana
  • Banány, avokádo, kokos, datle, fíky, ananas, meloun, papája
  • Zelenina – rajče, okurky, sladká brambory, cukety - ve velkém množství
  • Všechny druhy ořechů
  • Velké množství soli, lépe použít černou nebo růžovou sůl – nezadržují v těle vodu
  • Hovězí, vepřové a mořské ryby

 

Preferovat bychom měli:

  • Lehká jídla a potraviny, suchá, jídla, teplá jídla a pití s převážně hořkou, pálivou a trpkou chutí
  • Med je velmi dobrým kartáčem pro naše tělo
  • Ovoce – jablka, hrušky, granátové jablko, brusinky
  • Zelenina – uvařená ve větším množství vody ředkev, chřest, lilek-bez slupky, zelená listová zelenina, řepa, brokolice, zelí, mrkev, květák, brambory, dýně, rajče bez slupky, cuketa připravená sušší, celer ne kořen, mrkve v menším množství, špenát, bílá ředkev – připravená s trochou tuku, česnek, cibule
  • Koření všechna kromě soli, zázvor, pepř, zejména pálivé a ostré
  • Luštěniny – všechny kromě tofu, zelené mungo loupané s větším množstvím vody, červený dál, loupané mungo, půlené mungo, černá čočka, fazole adzuki
  • Obiloviny – všechny pšeničné výrobky z jemně umleté celozrnné mouky, kuskus, basmati rýže, oves uvařený s vodou na lehkou kaši, jáhly vařené nebo napařené, ječmen, pohanka, žito, kukuřice, amarant, quinoa, ječmen
  • Mléčné výrobky – nízkotučné mléko, kozí mléko, ghí máslo
 
 

Byliny vhodné pro toto období

  • Kurkuma, zázvor, pippalí-dlouhý pepř, pískavice řecké seno, hing-asafoetida, chilli skořice, hřebíček, černý pepř, fenykl, jainji semínka-černucha setá, kardamon

 

  • Amalaki – indický angrešt - doporučuji v kapslích. Amalaki je rasajána satvické povahy, což přeloženo do "lidštiny" znamená, znovu vpravování šťávy, esenciální síly do rasy (rasa= plazmatická-bílá část krve, která také stojí za imunitní odpovědí naše těla). Výjimečností amalaki je také, že zvyšuje vědomí, a dobro v těle. Přináší a podporuje život na všech hrubohmotných i jemnohmotných úrovních (podobnou vlastnost má i kurkuma). Pomáhá udržovat jasnou a klidnou mysl, je silným antioxidantem, živí a chrání srdce, zvyšuje sílu, posiluje imunitu, přináší harmonii a zdraví. Je imunostimulátor i imunomodulátor - týká se tedy specifické i nespecifické imunity. Je rasajánou a tonikem pro plíce, které momentálně mohou být hodně zranitelné a oslabené. Jako prevenci doporučuji 2 tbl denně, zapít teplou vodou.
 
 

 

  • Směsi: trikatu, hingvašták – fungují před jídlem jako podpora trávení, po jídle jako podpora odstraňování toxinů z těla.

 

  • Triphala – pro čištění střev, pro podporu trávícího ohně, snížení kyselosti v těle, pro celkové posílení imunity zažívacího traktu. Takto kombinace má prokazatelné antibakteriální a antivirové účinky. Čistí a zároveň i regeneruje. Obnovuje přirozené funkce orgánů.

 

  • Můžete si připravovat medikované vody: se zázvorem, semínky celeru-adžvajan, skořice, kardamon, máta, fenykl, tymián, římského kmínu.

 

  • Aplikace nasja olejů je vhodná pro udržování zdravé nosní sliznice, která je kontrolní bránou do našeho dýchacího systému. Navíc nasja oleje dle svého složení podporují i náš nervový systém. Preventivně se užívá 1 x denně 2-3 kapky do každé nosní dírky.

 

  • Inhalace nebo vdechování vonných nebo bylinkových dýmů. Pro čištění prostoru se hodí Kurkuma nebo neem. Je to jednoduché, a i naše babičky, kdysi místnosti vykuřovali, když kolem běhaly různé nemoci. 1-2 lžičky kurkumy dejte na podklad, který odolá žáru. Já používám kadidelnici, ve které mám ploché kamínky. Zapálím špejli, aby mi oheň delší dobu vydržel a potom touto špejlí zapálím kurkumu. Oheň udržuji tím, že do něj občas trochu fouknu. Se zapálenou kurkumou projdu prostory domu, nebo nechám jen zapálenou a inhaluji. Je to výborné hlavně při začínající rýmě, kašli, bolesti v krku. Kurkuma má satvické účinky, proto umí prostory čistit (kolem nás i v nás).

 

  • Pokud budete užívat koření a bylinky obvykle se v tomto období používají s medem, horkou vodou nebo s aloe vera džusem. Je vhodné je jíst po jídle, v lepším případě je dobré držet se individuálních rad vašeho terapeuta.
 
 

 

3) na třetím místě VIHÁRu 

tedy životní styl, včasný spánek, včasné vstávání, přiměřená aktivita a pohyb. I v současné situaci, která je dnes naší realitou si můžeme najít čas, na protažení. Ayurvéda učí, že zdraví a plný, šťastný, dlouhý a spokojený život jsou dosažitelné pouze prostřednictvím pochopení, jak všechny aspekty života přispívají k uvedení těla a mysli do stavu rovnováhy.

 

Dopřejte si olejovou automasáž nebo si můžete masáž vyměnit se svým partnerem. Kartáčujte svoje tělo lufou nebo se masírujte suchým zázvorovým práškem - pro stimulaci krevního oběhu a lymfy. Udělejte si relaxační koupel s esenciálními olejíčky. Dělejte věci, které vám dělají radost. Zaměřte svoji pozornost na to, co můžete, a ne na to, co nesmíte. I v této době toho je stále hodně, co nás může potěšit.

 

 

Snad vás potěšíme i našimi články.

Jarní příroda se nezastavila a přizpůsobuje se stávajícím podmínkám, ani my nestojíme na místě a připravili jsme pro vás několik aktuálních NOVINEK.

 

Snažíme se přispět tím, co umíme. Všechny naše výrobky pro vás vytváříme a vyrábíme u nás na Moravě na základě ayurvédských pravidelVše děláme ručně, v malém množství, abychom byli schopni zajistit co nejlepší kvalitu.

 
 

 

ANITIVIR PREVENCE čaj – 50 g

Obsahuje: echinacea květ, echinacea kořen, olivový list, meduňka, rakytník, zázvor, amalaki, květ černého bezu

Všechno jsou to byliny se silnými antivirotickými účinky, které se používají jako prevence při chřipkách a nachlazení, posilují imunitní systém.

Užívá se preventivně 2x denně, při virózách 3 - 4x denně.

 

ANTIVIR PREVENCE kapsle, 60, 90, 100 tbl

Obsahuje: echinacea květ, echinacea kořen, olivový list, meduňka, zázvor, amalaki, květ černého bezu

Užívá se 2x denně 1 kapsle s teplou vodou.

 

MEDIKOVANÉ ČERVENÉ VÍNO – NERONET S MYRHOU A LÉKOŘICÍ, vhodné pro podporu trávení, tlumení bolesti, proti křečím při bolestivé menstruaci, při stresu a depresích (pokud člověk neužívá antidepresiva či jiné léky), na zlepšení stavu cévních stěn a cholesterolu.

Užívá se 0,04 cl (malý panák) 1 - 2x denně po dobu 28 dnů.

 
 
 

Dále jsme se rozhodli, že i vás podpoříme při péči o vaše zdraví a objednávky nad 1000 Kč a při platbě na účet – předem, budeme do odvolání posílat bez poštovného.

 

Zároveň vás chceme požádat o doporučení mezi vašimi známými, kteří hledají také přírodní cestu pro svoje zdraví. Velmi nám to v současné době pomůže. Děkujeme. 

 

Pokud nás doporučíte, bude platit AKCE balíček nad 1000 Kč bez poštovného i pro ně. Stačí do poznámky při jejich objednávce napsat vaše jméno a příjmení.

Vám potom zašleme jako poděkování malou drobnost z našeho sortimentu, která se vám určitě bude hodit.

 

Přejeme vám krásné a zdravé dny ❤️

 

Tým Ayurvéda Manufaktura