ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Koriandr celý, 50g

80 Kč
Skladem

Koriandr/ Koriandr setý

Latinský název: Coriandrum sativum

Sanskrt: Dhanya

Země původu: Indie

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: trpká, hořká, pálivá

Vírja: mírně zahřívací

Vipáka: sladká

Dóša efekt: VPK=

Prabháva: harmonizuje Pittu, pomáhá harmonizovat AGNI bez zvýšení Pitty

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koriandr je nesmírně zajímavé koření, které si našlo cestu do kuchyní takřka celého světa. Zajímavost koriandru spočívá v aromatickém složení různých částí rostliny. Celá rostlina včetně kořenů a listů vyjma plodů má velmi výrazné aroma, které je dáno minimálně šesti aldehydickými látkami. Toto intenzivní aroma má část lidí velmi rádo, část ho nesnáší. Znáte jej ve formě natě především z asijské kuchyně a vietnamských polévek Phở. Oproti nati, plody koriandru mají úžasné, podmanivé citrusové aroma, které lahodí většině lidí. Bez plodů koriandru by se vůbec neobešla indická kuchyně, české jitrnice nebo třeba mnoho druhů nakládané zeleniny.

V knize Rostliny v ájurvédě od autorů David Frawley a Vasant Lad se uvádí:

" Semena koriandru setého jsou dobrým domácím prostředkem pro mnoho poruch Pitty, zejména trávící nebo vylučovací soustavy. Je to účinný zažívací prostředek pro stavy vyvolané Pittou, při níž je většina koření kontraindikováno nebo používáno s opatrností. Čerstvá šťáva z byliny je účinná vnitřně na alergie, sennou rýmu a kožní vyrážky, užívá se jedna čajová lžička třikrát denně, ale lze ho užít také zevně při svědění a zánětu.

Podobné vlastnosti má kmín, který je protilátkou pro horká ostrá jídla( rajská jablíčka, chilli a pod.) Koriandr zvyšuje trávení a vstřebávání a je vhodný při diaree(průjmu) a úplavici. Koriandr, římský kmín a semena fenyklu jsou příbuzné rostliny s podobnými vlastnostmi. Tyto tři byliny se často užívají dohromady při zažívacích poruchách, zejména způsobených vysokou Pittou, a také se používají v různých předpisech pro podporu vstřebávání ostatních bylin."