E-shop pro Vás právě plníme. Pokud něco nemůžete najít, napište nám na náš email: ayurvedamanufaktura@email.cz a společně zjistíme, zda Vám produkt můžeme připravit.

Černé hořčičné semínko, 50g

4 hodnocení

Černé hořčičné semínko

Latinský název: Brasica nigra

Země původu: Indie


  • Skladem
70 Kč
Kategorie: KOŘENÍ
 

Ayurvédské farmakologické vlastnosti:

Rasa: pálivá, hořká

Vírja: zahřívací

Vipáka: pálivá

Guna: lehká, suchá, pronikající

Dóša efekt: P+, VK-

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Černá hořčice překvapivě není blízce příbuzná naší bílé hořčici. Má intenzivnější, bohatší aroma a více pálí. Byla používána jako dochucovadlo už Římany před 2000 lety. Ve 13. století Francouzi míchali rozdrcenou hořčici s burčákem, čímž připravili pálivý burčák "mout-ardent", později zdomácnělý jako "moutarde" a následně jako známé anglické "mustard". Moutardiers, "hořčičáři", byli po staletí uznávanými experty odborně připravujícími celé kádě tohoto úžasného dochucovadla. Indové typicky černou hořčici přidávají na začátku vaření do horkého oleje, v kterém praská a uvolňuje typickou oříškovou chuť. Tradiční medicíny napříč světem nedají na hořčici dopustit při pomoci s onemocněními dýchacích cest.

Je považováno za zahřívající, ostré chuti. Doporučuje se k léčení kožních chorob,nemocí vnitřních orgánů a při napadení parazity, při bolestivých onemocněních žaludku, sleziny, jater.