Černé hořčičné semínko, 50g
Popis
Ayurvédské farmakologické vlastnosti:
Rasa: pálivá, hořká
Vírja: zahřívací
Vipáka: pálivá
Guna: lehká, suchá, pronikající
Dóša efekt: P+, VK-
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Černá hořčice překvapivě není blízce příbuzná naší bílé hořčici. Má intenzivnější, bohatší aroma a více pálí. Byla používána jako dochucovadlo už Římany před 2000 lety. Ve 13. století Francouzi míchali rozdrcenou hořčici s burčákem, čímž připravili pálivý burčák "mout-ardent", později zdomácnělý jako "moutarde" a následně jako známé anglické "mustard". Moutardiers, "hořčičáři", byli po staletí uznávanými experty odborně připravujícími celé kádě tohoto úžasného dochucovadla. Indové typicky černou hořčici přidávají na začátku vaření do horkého oleje, v kterém praská a uvolňuje typickou oříškovou chuť. Tradiční medicíny napříč světem nedají na hořčici dopustit při pomoci s onemocněními dýchacích cest.
Je považováno za zahřívající, ostré chuti. Doporučuje se k léčení kožních chorob,nemocí vnitřních orgánů a při napadení parazity, při bolestivých onemocněních žaludku, sleziny, jater.