ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Černé hořčičné semínko, 50g

70 Kč
Skladem

Černé hořčičné semínko si dokonale vychutnáte, protože je chuťově výraznější a ostřejší než klasické žluté hořčičné semínko. Často se používá v ayurvédě a v indické kuchyni. Pokud máte indická jídla rádi, určitě by vám černé hořčičné semínko nemělo chybět v kuchyni. Hodí se i k nakládání zeleniny a konzervování ryb.

 

Latinský název: Brasica nigra

SanskrtSáršapa

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti:

Rasa: pálivá, hořká

Vírja: zahřívací

Vipáka: pálivá

Dóša efekt: P+, VK-

Černá hořčice překvapivě není blízce příbuzná naší bílé hořčici. Má intenzivnější, bohatší aroma a více pálí. Byla používána jako dochucovadlo už Římany před 2000 lety. Ve 13. století Francouzi míchali rozdrcenou hořčici s burčákem, čímž připravili pálivý burčák "mout-ardent", později zdomácnělý jako "moutarde" a následně jako známé anglické "mustard". Moutardiers, "hořčičáři", byli po staletí uznávanými experty odborně připravujícími celé kádě tohoto úžasného dochucovadla. Indové typicky černou hořčici přidávají na začátku vaření do horkého oleje, v kterém praská a uvolňuje typickou oříškovou chuť. Tradiční medicíny napříč světem nedají na hořčici dopustit při pomoci s mnoha onemocněními.

V ayurvédě je hořčičné semínko černé považováno za zahřívající, ostré chuti.

Země původu: Indie