ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Černucha setá, Kajinji, 50g

85 Kč
Skladem

Černucha setá má v tradičních medicínách pověst všeléku. Můžete ji znát také jako černý kmín. Jde o jedinečné, nenahraditelné koření, které by vám v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Například domácímu pečivu umí dát úplně nový rozměr.

 

Latinský název: Nigella sativa

Sanskrt: Kálondží, Kršna džíraka

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti:

Rasa: ostrá, hořká

Vírja: zahřívající

Vipáka: pálivá

Guna: suchá, lehká, pronikající

Dóša efekt: VP-, P+( při nadbytku)

Černucha je jedinečné nenahraditelné koření, které výtečně pasuje do pečiva a zejména houskám či rohlíkům, ale také chlebu dává úplně jiný rozměr. Chutí připomíná oregano, černý pepř a cibuli. Je hodně rozšířená v kuchyních Středního Východu, Indie a Polska (czarnuszka). Vedle pečiva se hodí k zelenině, luštěninám, drůbeži, sýru, do curries a naanu. Nejstarší dochovaný nález černuchy sahá až do roku 1650 př.n.l. v Turecku, kde byla nalezena semena zároveň se stopami po medu a vosku - černucha se totiž skvěle hodí k medu. Přispívá normální hladině glukózy v krvi.

V knize Ájurvéda od A po Z, autorka Anne Mclntyreová uvádí:

"Tato chutná semena zklidňují a posilují trávení, obzvláště při váta podrážděních. Potlačují plynatost, nadýmání, červy, parazity a pomáhají při metabolismu tuků. Odstraňují kaphy z plic, uvolňují astma, kašel a alergie jako sennou rýmu. Jde o dobré tonikum pro mozek, zklidňující mysl a podporující paměť a soustředěnost. Pročišťuje játra, zlepšuje záněty očí a bolesti hlavy typu pitta."

Země původu: Indie