E-shop pro Vás právě plníme. Pokud něco nemůžete najít, napište nám na ayurvedamanufaktura@email.cz a společně zjistíme, zda Vám produkt můžeme připravit.

Černucha setá, Kajinji, 50g

Neohodnoceno

Černucha/Černucha setá

Latinský název: Nigella sativa

Sanskrt: Kálondží, Kršna džíraka

Země původu: Indie


  • Skladem
75 Kč
Kategorie: Koření
 

Ayurvédské farmakologické vlastnosti:

Rasa: ostrá, hořká

Vírja: zahřívající

Vipáka: pálivá

Guna: suchá, lehká, pronikající

Dóša efekt: VP-, P+( při nadbytku)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Černucha je jedinečné nenahraditelné koření, které výtečně pasuje do pečiva, chlebu a zejména houskám či rohlíkům dává úplně jiný rozměr. Chutí připomíná oregano, černý pepř a cibuli. Je hodně rozšířená v kuchyních Středního Východu, Indie a Polska (czarnuszka). Vedle pečiva se hodí k zelenině, luštěninám, drůbeži, sýru, do curries a naanu. Nejstarší dochovaný nález černuchy sahá až do roku 1650 př.n.l. v Turecku, kde byla nalezena semena zároveň se stopami po medu a vosku - černucha se totiž skvěle hodí k medu.

V knize Ájurvéda od A po Z, autorka Anne Mclntyreová uvádí:

" Tato chutná semena zklidňují a posilují trávení, obzvláště při váta podrážděních. Potlačují plynatost, nadýmání, červy, parazity a pomáhají při metabolismu tuků. Odstraňují kaphy z plic, uvolňují astma, kašel a alergie jako sennou rýmu. Jde o dobré tonikum pro mozek, zklidňující mysl a podporující paměť a soustředěnost. Pročišťuje játra, zlepšuje záněty očí a bolesti hlavy typu pitta. "

 

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.