ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Adžvajan koření - celerová semínka, 50g

75 Kč
Skladem

Celerová semínka představují úžasné ayurvédské koření pro normální trávení a diurézu. Očekávejte pikantní a hořkou chuť. Semena lze použít i zevně ve formě obkladu.

 

Latinský název: Apium graveolens

Sanskrt: Ajamoda

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: ostrá

Vírja: zahřívací

Vipáka: pálivá

Dóša efekt: KV-, P+

Adžvajan / Miřík celer (Apium graveolens) je jednoletá bylina pěstovaná převážně v oblastech Andhra Pradesh, Gujarat, Madhya Pradesh a Karnataka. Sbírá se především výmlatem rostliny a suší se ve stínu nebo v sušárnách. Adžvajan se v ayurvédě po staletí používá na trávicí, vylučovací, kardiovaskulární a respirační potíže. Adžvajan pro vás máme ve formě celých semínek, která lze kromě vnitřního užití aplikovat i ve formě obkladu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V knize Rostliny v ájurvédě od autorů David Frawley a Vasant Lad se uvádí:

"Adžvajan, celerová semínka, je silné zažívací, respirační a nervové stimulants. Jedinci, kteří trpí vysokou Vátou, nedostatečnou chutí k jídlu, střevními plyny a překrvení dutin, mohou užívat celer v podobě prášku v dávkování jeden až tři gramy třikrát denně před hlavními jídly. Celer také podporuje funkci ledvin a posiluje nervy. Jeho použití je podobné jako u mrkve obecné v západním bylinkářství.

Adžvajan je vysoce účinná látka snižující překrvení jak pro dýchací, tak zažívací trakt. Pročišťuje hluboce usazenou ámu, odstraňuje překážky v metabolismu a oživuje stagnující metabolické funkce. Ulevuje od křečí ve střevech a vitalizuje pránu, samánu (vátou řízené trávení) a udánu( vátou ovládanou řeč, úsilí a nadšení). Adžvajan jako takový pomáhá zlepšit nádech a katalyzuje energie duše."

Země původu: Indie