ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Kardamon, zrna, 50g

180 Kč
Skladem

Kardamon/ Kardamonovník obecný

Latinský název: Elettaria cardamomum

Sanskrt: Ela

Země původu: Indie

V ayurvédské medicíně je považována za KRÁLOVNU KOŘENÍ

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: pálivá, sladká

Vírja: chladivá

Vipáka: sladká

Guna: lehká, suchá, ostrá

Dóša efekt: VK-, P neutralizuje / v nadbytku zvyšuje

Prabháva: protilátka k mléku a kofeinu, eliminuje negativní vliv těchto látek

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prvotřídní kardamom. Máme ozkoušeno, že v našem otevřeném sáčku semena vydržela bez významné ztráty svého úžasného aroma celý rok! 

Toto koření má zcela jedinečnou kombinaci mnoha aromatických látek, která se zasloužila o to, že zelený kardamom je třetím nejdražším kořením na světě, což dokládá i jeho přezdívka “Královna koření”. Po rozdrcení čerstvého kardamomu nejprve cítíme eukalyptol, který známe z eukalyptového oleje či blahovičníku. Vzápětí cítíme vůně obsažené v citronech (limonen), pryskyřici (pinen), mátě (menthol) a dalších bylinách. Nejen tyto látky jsou důvodem, proč hraje kardamom významnou roli jak v Ayurvédě, tak v tradiční čínské medicíně.

Vzhledem k obsahu lehkých aromatických látek typu menthol a limonen je kardamom obzvlášťě vhodný do sladkostí, čajů a osvěžujících nápojů. Pryskyřičná vůně kardamomu se taktéž výtečně hodí ke sladkým pokrmům a kávě. Je nutno poznamenat, že kardamom je dobře znám i pro svůj dobrý vliv na zažívání. My osobně kardamom velmi často přidáváme do skořicového čaje, muffinů, černého čaje a kávy, limonády, zmrzliny a kdekoliv, kde používáme citron. Výborně si rozumí s jablky a čokoládou. Máme jej rádi i se žvýkačkami, tak jako skořici – dejte do úst se žvýkačkou i pár semen kardamomu a dostanete úžasnou chuť a pocit v ústech. Kardamom je používán po celém světě, nejtypičtější je však pro indickou kuchyni a Střední Východ a Jižní Asii. V těchto zemích je používán především ve sladkostech, kávě (tamější kávové směsi obsahují až 40% kardamomu!) a je zcela nezbytnou součástí indického masala chai, který u nás také můžete zakoupit v naší excelentní vlastnoručně vyráběné směsi. Aroma kardamomu se dobře doplňuje s pomeranči, skořicí, hřebíčkem, ale i s kmínem, růží a cedrovým dřevem. 

V knize Rostliny v ájurvédě od autorů David Frawley a Vasant Lad se uvádí:

" Kardamonovník obecný je jeden z nejlepších a nejbezpečnějších stimulants zažívání. Probouzí slezinu, povzbuzuje samánu váju, rozněcuje agni a odnímá Kaphu ze žaludku a plic. Stimuluje mysl a srdce a dodává jas a radost. Kardamonovník obecný přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnosti vytvářet hlen a detoxifikuje kofein v kávě. Má sattvické vlastnosti a je vhodný zejména pro otevření a ulehčení toku prány v těle.

Kardamonovník obecný je dobrý na zažívací potíže nervového původu u dětí nebo při vysoké Vátě a z tohoto pohledu  se vhodně kombinuje s fenyklem. Pomáhá zastavit zvracení, říhání a regurgitaci( zpětný tok) kyselých žaludečních šťáv."   

                                    

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: