ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Cejlonský hřebíček, 40g

95 Kč
Skladem

Cejlonský hřebíček ve špičkové kvalitě přímo ze Srí Lanky, s jedinečnou, sladší vůní a bez přesušení. Jako koření se používají nerozvinutá poupata, která mají pozitivní vliv na libidonormální trávení - chuť k jídlu a působí jako antioxidant. Kromě použití v kuchyni doporučujeme náš hřebíček pro aromaterapii a jako dekoraci.

 

Latinský název: Eugenia caryophyllata / Syzygium aramaticum

Sanskrt: Lavanga

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: pálivá, hořká

Vírja: chladivá

Vipáka: pálivá

Dóša efekt: P+ nebo neutralizuje, VK-

Hřebíček je sušený kalich s poupětem Hřebíčkovce kořenného, stálezeleného stromu pěstovaného od Indonésie přes Srí Lanku až po Madagaskar. Až 90% esenciálních olejů hřebíčku tvoří voňavá aromatická látka eugenol, přítomná v menším množství například i ve skořici. Dalšími důležitými látkami obsaženými v hřebíčku jsou například flavonoidy, třísloviny včetně derivátu kyseliny salicylové a dokonce i vanilin – zkuste si přivonět k opravdové vanilce a hřebíčku, určitou spojitost ve vůni najdete. Jak díky eugenolu a vanilinu, tak díky dalším látkám obsaženým v pryskyřici, které je hřebíček doslova plný, je hřebíček vhodný nejen na vaření, ale i pro aromaterapii a pomme d’ambre (hřebíčky a další koření zapíchané do citrusů). Námi dodávaný hřebíček získáváme výhradně jen ze Srí Lanky, od prověřených farmářů, kteří sklízí hřebíček těsně před rozkvětem a zachází s ním opatrně, aby se neodlomily hlavičky. Srílanský hřebíček má jedinečnou, sladší vůni, a není přesušený jako ten, který pořídíte v nespecializovaných obchodech.  


Myslíme si, že hřebíček by neměl v hojném množství chybět v žádné kuchyni. Je hojně používán k dodání své jedinečné vůně pokrmům v Asii, Evropě, Africe, Indii, Číně, téměř po celém světě. Ve Francii je nezbytnou přísadou do mnoha vývarů. Dodává chuť marinádám, masům, je často přidáván do curry směsí, ale je výborný i na svařená jablka či hrušky se skořicí, nebo k rebarboře. Výtečně se hodí k hovězímu masu. V mexické kuchyni bývá často používán v kombinaci se skořicí. V české kuchyni se hřebíček přidává při vaření rýže. Účinek hřebíčku není jen chuťový a čichový, ale má i dobrý vliv na trávení a normální činnost kardiovaskulárního systému, oběh a prokrvení.

V knize Rostliny v ájurvédě, autorů David Frawley a Vasant Lad, se uvádí:

"Hřebíčkovec vonný je účinný stimulants a aromatická bylina pro plíce a žaludek. Rozptylují horečku a dezinfikují lymfatické tkáně. Hřebíček spolu s cukrkandlem účinkuje proti nachlazení a kašli. V podobě éterického oleje je silným analgetikem. Hřebíčkovec vonný je mírné afrodiziakum. Hřebíček má výrazně prohřívající účinky a jeho energetizující působení může být vzhledem k radžasickým vlastnostem mírně dráždivé."

Země původu: Srí Lanka