E-shop pro Vás právě plníme. Pokud něco nemůžete najít, napište nám na náš email: ayurvedamanufaktura@email.cz a společně zjistíme, zda Vám produkt můžeme připravit.

Cejlonský hřebíček, 40g

Neohodnoceno

Hřebíček/ Hřebíčkovec vonný

Latinský název: Eugenia cariophyllata

Sanskrt: Lavanga

Země původu: Srí Lanka


  • Skladem
95 Kč
Kategorie: KOŘENÍ
 

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: pálivá, hořká

Vírja: chladivá

Vipáka: pálivá

Guna: ostrá, lehká, olejnatá

Dóša efekt: P+ nebo neutralizuje, VK-

Prabháva: chladivá vírja=protizánětlivý efekt

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hřebíček je sušený kalich s poupětem Hřebíčkovce kořenného, stálezeleného stromu pěstovaného od Indonésie přes Srí Lanku až po Madagaskar. Až 90% esenciálních olejů hřebíčku tvoří voňavá aromatická látka eugenol, přítomná v menším množství například i ve skořici. Dalšími důležitými látkami obsaženými v hřebíčku jsou například flavonoidy, třísloviny včetně derivátu kyseliny salicylové a dokonce i vanilin – zkuste si přivonět k opravdové vanilce a hřebíčku, určitou spojitost ve vůni najdete. Jak díky eugenolu a vanilinu, tak díky dalším látkám obsaženým v pryskyřici, které je hřebíček doslova plný, je hřebíček vhodný nejen na vaření, ale i pro aromaterapii a pomme d’ambre (hřebíčky a další koření zapíchané do citrusů). Námi dodávaný hřebíček získáváme výhradně jen ze Srí Lanky, od prověřených farmářů, kteří sklízí hřebíček těsně před rozkvětem a zachází s ním opatrně, aby se neodlomily hlavičky. Srí lanský hřebíček má jedinečnou, sladší vůni, a není přesušený jako ten, který pořídíte v běžných českých obchodech.  
Vedle aromaterapie a dekorativních účelů, hřebíček by neměl v hojném množství chybět v žádné kuchyni. Je hojně používán k dodání své jedinečné vůně pokrmům v Asii, Evropě, Africe, Indii, Číně, téměř po celém světě. Ve Francii je nezbytnou přísadou do mnoha vývarů. Dodává chuť marinádám, masům, je často přidáván do curry směsí, ale je výborný i na svařená jablka či hrušky se skořicí, nebo k rebarboře (ta už bývá v sezóně k dostání i v supermarketech!). Výtečně se hodí k hovězímu masu. V mexické kuchyni bývá často používán v kombinaci se skořicí. V české kuchyni se často hřebíček přidává při vaření rýže.Účinek hřebíčku není jen chuťový a čichový, ale má i dobrý vliv na trávení – podporuje vylučování žaludečních šťáv a stimuluje peristaltiku střev.

Hřebíček rádi používáme při přípravě kaší ke snídani.

V knize Rostliny v ájurvédě, autorů David Frawley a Vasant Lad, se uvádí:

" Hřebíčkovec vonný je účinný stimulants a aromatická bylina pro plíce a žaludek. Rozptylují horečku a dezinfikují lymfatické tkáně. Hřebíček spolu s cukrkandlem účinkuje proti nachlazení a kašli. V podobě éterického oleje je silným analgetikem. Hřebíčkovec vonný je mírné afrodiziakum. Hřebíček má výrazně prohřívající účinky a jeho energetizující působení může být vzhledem k radžasickým vlastnostem mírně dráždivé."