Cejlonská skořice mletá, 50g
Související produkty
Detailní popis produktu
Ayurvédské farmakologické vlastnosti
Rasa: pálivá, sladká, trpká
Vírja: zahřívací
Vipáka: sladká
Guna: ostrá, lehká, suchá
Dóša efekt: VK-, P + v nadbytku
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Námi dodávaná skořice byla akreditovaně testována na obsah kumarinu (~12mg/kg), a tak u nás máte jistotu, že nakupujete skutečně pravou skořici s pouze stopovým množstvím kumarinu, která není pančována obyčejnou "skořicí". Běžně prodávaná "skořice" cassia obvykle obsahuje až 2000-8000mg kumarinu /kg
Skořice je známa již od dob Starověkého Egypta a později Starověkého Řecka. Byla tak ceněna, že byla dávána jako dar králům a bohům. Je nutno rozlišovat pravou skořici, která byla ve starověku používána (tj. cejlonská skořice Cinnamomum verum/zeylanicum), a nepravou “skořici” (to, co běžně kupujete a používáte jako skořici, tj. “cassia”, skořice čínská Cinnamomum cassia). Rozdílů těchto dvou koření je mnoho: cassia, kterou obvykle používáte, zatěžuje ledviny a játra alkaloidem kumarinem, kterého obsahuje významné množství. A tak, když se lidé snaží léčit běžnou skořicí, mohou si přivodit další potíže. Oproti čínskému stromu cassia, pravá skořice Cinnamomum verum/zeylanicum ze Srí Lanky (do roku 1972 nazývána Cejlon) obsahuje kumarinu pouze malé množství, až 400x méně, a proto je cejlonská skořice tou správnou volbou. Cassia a cejlonská skořice jsou vedle obsahu kumarinu jasně rozeznatelné barvou, tvrdostí a zejména chutí a vůní, která je u cejlonské skořice přímo božská, značně odlišná od cassie, kterou znáte ze supermarketu. Cassia je mnohem tmavší, tvrdší a hrubší. Výrazným rozdílem je také způsob sklizně, který se odráží v charakteru skořicových vřeten – zatímco z čínského stromu se používá celá kůra, z pravého skořicovníku je nejprve nutno důkladně oškrabat vrchní část kůry a následně se sklízí jen tenoučká vnitřní, zlatavá vrstva kůry, z které se balí jednotlivá vřetena, podobně jako když se balí doutníky z tabákových listů.
Skořice je vhodná snad do všech druhů sladkých pokrmů – do snídaňových cereálií, jogurtu, pečiva, bábovek, koláčů, muffinů, ovoce a sladkých nápojů je velmi chutná. Jablka a skořice jsou jako ořechy a med – výborně se k sobě hodí. Tedy kdykoliv pečete s jablky, nezapomeňte, vedle hrozinek, přidat i poctivou dávku skořice. Vůně je nepopsatelná. Podobnou výtečnou kombinací jsou švestky se skořicí. Skořice se často pije ve formě čaje, věnujte mu pozornost! Skořice se používá i ve slaných jídlech, hlavně s česnekem; na Středním Východě je populární přísadou do jídel z kuřete, jehněčího a ryb. Máte-li rádi žvýkačky, doporučujeme si do úst dát se žvýkačkou i úlomek skořice - je to velmi chutné a navíc zdravé.
My naši "cejlonku" také rádi používáme do kávy, vyzkoušejte KÁVOVÉHO LABUŽNÍKA
V knize Rostliny v ájurvédě, auturů David Frawley a Vasant Lad, se uvádí:
"Skořice cejlonská je účinná bylina pro posílení a harmonizaci krevního oběhu( vjána váju). Skořice je dobré diaforetikum a expektorans při nachlazeních a infuenzích( chřipkách), zejména se hodí pro jedince slabší konstituce. Ulevuje od bolesti zubů a při napětí svalů. Posiluje srdce, prohřívá ledviny a podporuje agni. Podobně jako zázvor lékařský je většinou univerzálním lékem a méně pravděpodobněji než zázvor bude zhoršovat Pittu. Je to dobrý běžný nápoj( má sattvické vlastnosti) pro konstituci Váta.
Skořice cejlonská je spolu s kardamonovníkem obecným a bobkovými listy základem TŘÍ AROMATICKÝCH BYLIN. Tyto tři byliny pomáhají podporovat trávení, posilují samána váju a napomáhají vstřebávání léků. Vyskytují se společně jako trikatu( sušený zázvor lékařský, pepř černý a pippali- dlouhý pepř) v mnoha ájurvédských předpisech."
Země původu: Srí Lanka