E-shop pro Vás právě plníme. Pokud něco nemůžete najít, napište nám na náš email: ayurvedamanufaktura@email.cz a společně zjistíme, zda Vám produkt můžeme připravit.

Badyán, 30 g

Neohodnoceno

Badyán/ Badyáník pravý

Latinský název: Illicium verum

Země původu: Indie

Množství: 30 g

Badyán je jedno z nejlepších koření na žaludeční potíže.


  • Skladem
85 Kč
Kategorie: KOŘENÍ
 

Badyáník pravý je stálezelený strom rostoucí ve Vietnamu, Indii a jihovýchodní Číně. Latinské rodové jméno Illicium pochází ze slova Illicio, nebo-li lákat, vábit. Do Evropy se badyán dostal teprve v 17. století. Užívanou částí badyáníku je známé hvězdicovité souplodí obsahující oválná semena různých odstínů červené a oranžové barvy. Badyán je nazýván hvězdicový anýz, jelikož vůní velmi připomíná anýz. Toto podobenství je způsobeno silicí anethol, která je přítomna v obou rostlinách. Obsah anetholu dělá z badyánu dobrého společníka i pro skořici, která jej též obsahuje, proto můžete v jejich vůní cítit výrazný společný jmenovatel. Znáte lék proti chřipce Tamiflu? Jeho aktivní látka je vyráběna z kyseliny šikimové obsažené v badyánu. Tato skutečnost vedla v roce 2005 k nedostatečnému celosvětovému zásobení badyánem kvůli výrobě Tamiflu.
V české kuchyni je badyán neodmyslitelnou součástí perníku, sušenek, švestkových povidel a hruškového kompotu. Používáme jej i k ovonění čajů, svařeného vína a grogu. Obecně, badyán zvýrazňuje chuť masa a a lze jej použít jako náhradu anýzu. V čínské kuchyni má důležité místo v tradičním koření pěti vůní. V Indii je široce používán ve známé směsi garam masala a v neméně známém masala chai (čajová kořenící směs, můžete ji zakoupit u nás), a je velmi důležitý pro indonéskou kuchyni. U nás začíná být badyán známý i v populárních vietnamských masových polévkách phở, v nichž dodává vedle koriandru typické jedinečné aroma. Je používán i v likérech, jako je francouzský pastis nebo absinth. Obecně je vhodný k zelenině (dýně, pórek), vepřovému, kuřeti, hovězímu a rybám. Je-li badyán používán mletý, je potřeba jej používat opatrně, je výrazný. Do čaje postačí celá hvězdička. Od nás můžete zakoupit prvotřídní voňavý badyán původem z Vietnamu.

V knize: " Léčení kořením" od autorů Aljoscha Schwarz a Ronald Schweppe se uvádí:

"Toto koření povzbuzuje trávení a současně redukuje negativní síly, které jsou příčinou křečí. Při revmatismu lze doporučit pravidelné používání badyánu. Již po několika dnech se ukáže zlepšení, a postupně toto koření přivede opět do rovnováhy. Podobně jako anýz, lze použít i badyán jako prostředek proti kašli. Usnadňuje dýchání a ruší blokády, které dýchání ztěžují."