ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Badyán - Badyáník pravý, 30 g

85 Kč
Skladem

Známé koření ve formě hvězdiček - to je badyán, jedno z nejlepších koření pro normální trávení. Zbavte se zažívacích potíží tradiční přírodní cestou. Zároveň jde o významné ayurvédské koření pro přirozenou obranyschopnost a imunitní systém.

 

Latinský název: Illicium verum

SanskrtTakkola

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: pálivá

Vírja: zahřívací

Vipáka: pálivá

Dóša efekt: VK-,P+

Badyáník pravý je stálezelený strom rostoucí ve Vietnamu, Indii a jihovýchodní Číně. Latinské rodové jméno Illicium pochází ze slova Illicio, nebo-li lákat, vábit. Do Evropy se badyán dostal teprve v 17. století. Užívanou částí badyáníku je známé hvězdicovité souplodí obsahující oválná semena různých odstínů červené a oranžové barvy. Badyán je nazýván hvězdicový anýz, jelikož vůní velmi připomíná anýz. Toto podobenství je způsobeno silicí anethol, která je přítomna v obou rostlinách. Obsah anetholu dělá z badyánu dobrého společníka i pro skořici, která jej též obsahuje, proto můžete v jejich vůní cítit výrazný společný jmenovatel. Znáte lék proti chřipce Tamiflu? Jeho aktivní látka je vyráběna z kyseliny šikimové obsažené v badyánu. Tato skutečnost vedla v roce 2005 k nedostatečnému celosvětovému zásobení badyánem kvůli výrobě Tamiflu.
V české kuchyni je badyán neodmyslitelnou součástí perníku, sušenek, švestkových povidel a hruškového kompotu. Používáme jej i k ovonění čajů, svařeného vína a grogu. Obecně, badyán zvýrazňuje chuť masa a a lze jej použít jako náhradu anýzu. V čínské kuchyni má důležité místo v tradičním koření pěti vůní. V Indii je široce používán ve známé směsi garam masala a v neméně známém masala chai, a je velmi důležitý pro indonéskou kuchyni. U nás začíná být badyán známý i v populárních vietnamských masových polévkách phở, v nichž dodává vedle koriandru typické jedinečné aroma. Je používán i v likérech, jako je francouzský pastis nebo absinth. Obecně je vhodný k zelenině (dýně, pórek), vepřovému, kuřeti, hovězímu a rybám. Je-li badyán používán mletý, je potřeba jej používat opatrně, je výrazný. Do čaje postačí celá hvězdička. 

V knize: "Léčení kořením" od autorů Aljoscha Schwarz a Ronald Schweppe se uvádí:

"Toto koření povzbuzuje trávení a současně redukuje negativní síly, které jsou příčinou křečí. Při revmatismu lze doporučit pravidelné používání badyánu. Již po několika dnech se ukáže zlepšení, a postupně toto koření přivede opět do rovnováhy. Podobně jako anýz, lze použít i badyán jako prostředek proti kašli. Usnadňuje dýchání a ruší blokády, které dýchání ztěžují."

 

Množství: 30 g

Země původu: Indie