ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

TIP NA JARNÍ JÍDELNÍČEK

 

 

Zapomeňte na odlehčující zeleninové saláty nebo freshe, či bagetky. Jaro je chladné a není třeba tělo ochlazovat jídlem a potravinami, které jsou pro naše trávení těžce zpracovatelné. Mrkněte na náš tip na jarní jídelníček. Recepty jsme si vypůjčili od kolegyně, Báry Chmelíkové, které našim klientům připravuje jídelníčky na míru(pokud by vás jídelníček na míru zajímal, rádi kontakt zprostředkujeme).

   

Snídaně:  Lahodné pečené hrušky s kořením

 

Tato hřejivá snídaně potěší tělo i duši a je příjemným startem do nového dne. Stačí jen pár ingrediencí a příprava je opravdu jednoduchá. 

 

Příprava: 

1) Připravte si ½ lžičky pomletého kardamomu nebo směsi Energie ženy

2) Nakrájejte 2 hrušky na kolečka, dejte na pečící papír, potřete ghí máslem, posypejte kořením.

3) Dejte do rozehřáté trouby na 220 stupňů a pečte do změknutí.

4) Užijte si chuť i vůni této dobroty :) 

  

Oběd: Výživné zeleninové kari s rýží 

 

Ingredience:

 

  • 4 šálky nakrájené zeleniny (dle vašeho výběru-mrkev, květák, hrášek, cuketa, batáty, chřest, fazolové lusky)
  • 2 šálky oloupaných pokrájených brambor
  • 2 polévkové lžíce oleje nebo ghí
  • 2 čajové lžička koření kumín (římský kmín), černé hořčičné semínko, kurkuma, koriandr
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku jogurtu

 

 

Příprava:

1) Rozpalte olej či ghí, přidejte semínka hořčice, kumínu a až začnou praskat přidejte kurkumu

2) Potom přidejte zeleninu a vodu a vařte cca 15-20 minut

3) Přidejte jogurt, osolte a poduste dalších 15 minut

4) Jako příloha se hodí basmati rýže nebo červená rýže

5) Můžete ozdobit čerstvým koriandrem.

 

 

 

Večeře: Svěží chřestová polévka

 

Chřest je oblíbená jarní zelenina, která se sklízí od dubna do června. Krémová polévka z jeho stonků přináší tělu potřebnou výživu a zároveň energeticky zklidňuje. 

Ingredience:

 

  • 8-12 stonků chřestu
  • 1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
  • 3 lžíce másla a 1 lžíce na zahuštění
  • 1,5 litru vývaru, může být zeleninový nebo drůbeží
  • sůl, pepř na dochucení
  • 100 ml smetany na zjemnění (kokosová, ovesná)
  • Růžový pepř na ozdobu

 

Příprava:

  1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
    Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
    Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
  2. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu.
  3. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem.
  4. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
  5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku.

 

K polévce si můžete dát nějakou celozrnnou tortillu nebo pita chléb.

 

No, řekněte sami! Nevypadá takovýto jídelníček báječně? :)