ESHOP MOMENTÁLNĚ REDESIGNUJEME. POKUD BYSTE COKOLI NEMOHLI NAJÍT, NAPIŠTE NA AYURVEDAMANUFAKTURA@EMAIL.CZ A RÁDI VÁM POMŮŽEME

Anýz - Pimpinella anisum, BIO, 50g

Tip
75 Kč
Skladem

 

Ručně balený anýz, který ayurvéda považuje za ochlazující. Díky tomu se výborně hodí v letních měsících. Anýz je navíc skvělým prostředkem pro normální funkce střevního traktu, trávení a hodí se při kojení, kdy potřebujete správnou tvorbu mateřského mléka.

Latinský názevPimpinella anisum

Sanskrt:

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ayurvédské farmakologické vlastnosti

Rasa: sladká, hořká, ostrá

Vírja

Vipáka

Dóša efekt: V-,P=,K+

Jako koření byl anýz využíván již ve starověku, a to v oblasti Středozemního moře. Své místo v kuchyni má anýz dodnes, ale v současnosti známe i mnoho jeho opravdových benefitů na zdraví. Asi nejhodnotnější je toto koření pro potíže s trávením - přispívá normální funkci střevního traktu, ale zároveň lze doporučit při mateřství - během kojení.

 

A co o anýzu říkají kuchaři?

Intenzivní, sladká chuť anýzu podobná lékořici je unikátní, ale také není pro každého to pravé. Člověk ho buď miluje nebo nenávidí. V kuchyni se anýz používá podobně jako fenykl k zjemnění chleba, pečiva a koláčů. Pohled do dalekých krajin však dokazuje, že se dá anýz mnohostranně využít. Anýz orestovaný krátce v olivovém oleji dodá zcela zvláštní a ojedinělou chuť například indickému Dhalu (čočkový pokrm), rybě na kari nebo zelenině. Nejlépe se rozvine, pokud jej těsně před použitím rozdrtíte v hmoždíři.

Množství: 50g

Země původu: Mimo EU