Anýz, 50g, BIO
Popis
Ayurvéda považuje anýz za ochlazující. Proto se výborně hodí v letních měsích.
Používá se na povzbuzení trávení, tlumí bolest, zmírňuje horečku, zvyšuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen, odstraňuje pálení očí, pomáhá při potížích se slezinou, při bronchitidě, usnadňuje hojení ran, rozpouští hleny, napomáhá odkašlávání, posiluje žaludek. Ochlazuje mozek, proto se používá při hysterii. Anýz vyluhovaný ve vodě odstraňuje pocit nevolnosti, pomáhá proti zvracení.
Ayurvédská farmakologie:
Rasa: sladká, hořká, ostrá
Vliv na dóši: V-,P=,K+
A co o něm říkají kuchaři?
Intenzivní, sladká chuť anýzu podobná lékořici je unikátní, ale také není pro každého to pravé. Člověk ho buď miluje nebo nenávidí. V kuchyni se anýz používá podobně jako fenykl k zjemnění chleba, pečiva a koláčů. Pohled do dalekých krajin však dokazuje, že se dá anýz mnohostranně využít. Anýz orestovaný krátce v olivovém oleji dodá zcela zvláštní a ojedinělou chuť například indickému Dhalu (čočkový pokrm), rybě na kari nebo zelenině. Nejlépe se rozvine, pokud jej těsně před použitím rozdrtíte v hmoždíři.