E-shop pro Vás právě plníme. Pokud něco nemůžete najít, napište nám na náš email: ayurvedamanufaktura@email.cz a společně zjistíme, zda Vám produkt můžeme připravit.

Asafoetida

Neohodnoceno

V ČR  šetrně sušený kořenový latex ločidla "čertovo lejno" - obrovská rarita v ČR, 100% čistá asafoetida bez mouky, bez škrobu apod. 


  • Zvolte variantuSklademSkladem
490 Kč 270 Kč od 270 Kč
  • Varianta
Kategorie: Koření jednodruhové
 

Podle ayurvédy je oteplující, podporuje trávení a chuť k jídlu, stimuluje plíce, srdce, krevní oběh, působí proti křečím a nadýmání, upravuje menstruaci, je velice účinná při nervových chorobách. Asofoetida nebo li hing je považována za látku, která vypuzuje hleny a jedy, čistí krev i tělo.

Na toto koření je velmi zajímavé. Jedná se totiž o velikou vzácnost - sehnat opravdu 100% čistou a nepančovanou asafoetidu je velmi obtížné. Sklizeň asafoetidy je velmi pracná a zdlouhavá, což odráží její vysokou cenu a zároveň široce rozšířenou praxi pančování - drtivá většina asafoetidy na trhu obsahuje dokonce 90% přidaného škrobu, oleje, mouky a dalších aditiv, která snižují skutečnou cenu produktu. Protože je asafoetida velice silné koření, tak i asafoetida s aditivy pořád poměrně intenzivně voní, kupujete však mnohokrát méně koření, které má menší sílu.

A jak že voní? Aroma asafoetidy připomíná intenzivní kombinaci česneku, cibule, římského kmínu a soli. Nemáte-li rádi římský kmín, určitě se jí nevzdávejte, asafoetida neobsahuje látky, které některým lidem vadí v římském kmínu. Je to nesmírně jedlá a chutná kombinace, přičemž v pokrmu podporuje ostatní chutě. Asafoetida je tak silná a napěchovaná antibiotickými látkami, které najdeme v podstatně menším množství v česneku a cibuli, že je prakticky nesmrtelná - v podstatě nepodléhá zkáze.

 

Asafoetidu je dovezena přímo z Indie, v nepančovatelné formě - ještě polotekutou, čerstvě sklizenou z kořene feruly asafoetidy. Až u nás V ČR se nechá ztuhnout, následně ji pro vás pomeleme.

Jak ji použít?  Asafoetidu používejte v malém množství - maximálně tak polovinu množství, kolik soli použijete na osolení jídla. Zkuste nejdříve méně, příště můžete případně přidat. Asafoetidu vhoďte na rozpálený olej či do másla, pak už můžete přidávat jakékoliv ostatní ingredience. Hodí se ke všem vegetariánským pokrmům, ale i k většině masových - doporučujeme ji všude tam, kde se hodí česnek nebo cibule nebo pórek.