Moringa, 100g
Popis
Moringa prášek - Podrobnější informace
Moringa je jednou z nejvšestrannějších a nejužitečnějších rostlin na Zemi, bývá také označována jako zázračný strom, strom života nebo jako rostlina s nejvyšší koncentrací živin na světě. Původně pochází z Indie, kde je již po tisíciletí používána v ajurvédské medicíně. Časem se rozšířila do mnohých tropických a subtropických regionů celého světa a nyní se jí začíná věnovat i západní svět. Na této rostlině je zajímavé, že člověk z ní může využít veškeré její části: listy, květy, plody (lusky), semena i kořeny. To má především pozitivní dopad v chudých oblastech Afriky, které trpí nedostatkem potravin a kde již humanitární organizace úspěšně zavedly plánované pěstování moringy jako účinné řešení v boji proti podvýživě. Největší množství živin obsahují listy moringy, které se dají konzumovat čerstvé jako salát nebo je můžeme usušit a rozdrtit na prášek.
Moringa představuje komplexní zdroj vitamínů, minerálů, bílkovin a silných antioxidantů, jak již bylo zmíněno. Veškeré obsažené látky jsou zastoupeny v jedinečné rovnováze a formě, kterou lidské tělo může nejlépe vstřebat a využít.
Doporučené dávkování: 1-2 lžičky prášku Moringa přidejte do libovolného pokrmu nebo nápoje a dobře zamíchejte.
Pokud je pro vás chuť Moringy nepříjemná,
doporučujeme užívat Moringu ve vegetariánských kapslích
Zde uvádíme malé srovnání:
100 g sušených listů moringy obsahuje:
10x více vitamínu A než mrkev
½ množství vitamínu C jednoho pomeranče
17x více vápníku než mléko
15x více draslíku než banány
25x více železa než špenát
9x více proteinů než jogurt
Vitamíny:
vitamín A - 16,3 mg
vitamín B cholin – 423 mg
vitamín B1 thiamin – 2,64 mg
vitamín B2 riboflavin – 20,5 mg
vitamín B3 niacin – 8,2 mg
vitamín C – 17,3 mg
vitamín Dvitamín E – 113 mg
vitamín K
vitamín P
Minerály:
vápník – 2003 mg
draslík – 1324 mg
hořčík – 368 mg
železo – 28,2 mg
selen – 870 mg
fosfor – 330 mg
zinek, selen fosfor,mangan, chrom, síru, měď a další
18 z 20 známých aminokyselin (esenciální i neesenciální):
leucin, isoleucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan, valin, arginin, histidin, tyrosin a další
Aminokyseliny (Všechny hodnoty jsou na 100 g jedlé části.) |
||
|
Čerstvé listy |
Sušené listy |
Arginin |
406,6 mg |
1,325 mg |
Histidin |
149,8 mg |
613 mg |
Isoleucin |
299,6 mg |
825 mg |
Leucin |
492,2 mg |
1950 mg |
Lysin |
342,4 mg |
1,325 mg |
Methionin |
117,7 mg |
350 mg |
Phenylalinine |
310,3 mg |
1388 mg |
Threonin |
117,7 mg |
1188 mg |
Tryptofan |
107 mg |
425 mg |
Valin |
374,5 mg |
1,063 mg |
Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9. Velké množství přírodního chlorofylu, zeatin a další.