Černucha setá, Kajinji, 50g
Související produkty
Detailní popis produktu
Ayurvédské farmakologické vlastnosti:
Rasa: ostrá, hořká
Vírja: zahřívající
Vipáka: pálivá
Guna: suchá, lehká, pronikající
Dóša efekt: VP-, P+( při nadbytku)
Černucha je jedinečné nenahraditelné koření, které výtečně pasuje do pečiva a zejména houskám či rohlíkům, ale také chlebu dává úplně jiný rozměr. Chutí připomíná oregano, černý pepř a cibuli. Je hodně rozšířená v kuchyních Středního Východu, Indie a Polska (czarnuszka). Vedle pečiva se hodí k zelenině, luštěninám, drůbeži, sýru, do curries a naanu. Nejstarší dochovaný nález černuchy sahá až do roku 1650 př.n.l. v Turecku, kde byla nalezena semena zároveň se stopami po medu a vosku - černucha se totiž skvěle hodí k medu. Přispívá normální hladině glukózy v krvi.
V knize Ájurvéda od A po Z, autorka Anne Mclntyreová uvádí:
"Tato chutná semena zklidňují a posilují trávení, obzvláště při váta podrážděních. Potlačují plynatost, nadýmání, červy, parazity a pomáhají při metabolismu tuků. Odstraňují kaphy z plic, uvolňují astma, kašel a alergie jako sennou rýmu. Jde o dobré tonikum pro mozek, zklidňující mysl a podporující paměť a soustředěnost. Pročišťuje játra, zlepšuje záněty očí a bolesti hlavy typu pitta."
Země původu: Indie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.